Puzzel Mee

Gepubliceerd op: 15 augustus 2012

Een nieuwe aanpak om het beeld van een kind met een ernstige meervoudige handicap compleet te krijgen.

Puzzel mee
Iedereen kent een kind met een ernstig meervoudige handicap op zijn eigen manier, bijvoorbeeld als ouder of begeleider. Samen kunnen alle betrokkenen puzzelen om een goed beeld te krijgen van het kind. Ieder heeft namelijk een puzzelstukje van hem of haar in handen. Al deze stukjes samen vormen een compleet beeld van het kind. Het boekje ‘Puzzel mee’ en de bijbehorende puzzel helpen dit beeld compleet te krijgen. Ze bieden een instrument om op een ontspannen manier over het wel en wee van het kind te praten. De Puzzel mee-set is een uitgave van de Federatie van Ouderverenigingen (FvO).

Ervaring en samenwerking
Het spiekboekje en de bijbehorende puzzel vormen een speelse manier om samen met anderen te zoeken naar de begeleiding die voor het kind met een ernstig meervoudige handicap het beste werkt. Een vader in het boekje vertelt: “Het is verrassend hoe snel je tot de essentie komt in zo’n puzzelgesprek. De gesprekken krijgen direct zo’n diepgang.”

De rode draad in het gesprek wordt gevormd door negen puzzelstukjes met thema’s als communicatie, verzorging en toekomst. Via die thema’s worden de deelnemers van het gesprek uitgedaagd om hun persoonlijke ervaringen en hun eigen tips en trucs in de omgang met het kind uit te wisselen. Op deze manier kunnen meerdere mensen bij de zorg van het kind worden betrokken. Bovendien wordt gebruik gemaakt van ieders ervaringen. Niet voor niets wordt in het boekje gesproken over 1 + 1 = 3. Wanneer u de koppen bij elkaar steekt, levert dat vaak nieuwe inzichten op die los van elkaar niet worden bereikt. En als deze inzichten gezamenlijk en in een open sfeer vorm krijgen, hebben ze meer draagvlak. Aan het boekje hebben vier gezinnen met een kind met ernstig meervoudige beperkingen meegewerkt.

Meer info
De ‘Puzzel mee-set’ bestaat uit twee spiekboekjes en de puzzel, zodat beide gesprekspartners een eigen spiekboekje hebben. Het pakket is te bestellen via www.fvo.nl. Bestelnummer 11029.

Jaar van uitgave: 2005
Uitgegeven door: Utrecht, Federatie van Ouderverenigingen

Steun het Platform EMG en word ook donateur!