Handreiking: Hechting, Basisveiligheid, Basisvertrouwen, Begeleiding en Behandeling

Gepubliceerd op: 08 oktober 2013

Een handreiking voor begeleiders en behandelaars

Binnen de sociaal-emotionele ontwikkeling is het vormen van een gehechtheidsrelatie een fundamenteel onderdeel in ieders leven. Een veilige gehechtheid zorgt voor basisveiligheid. Dit is het fundament van een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling. Er is dan sprake van basisvertrouwen.

Door de jaren heen heeft het gebruik van deze oorspronkelijke definitie zich uitgebreid naar andere ontwikkelingsperiodes en andere gehechtheidsfiguren. Gehechtheid wordt verondersteld tijdens de hele levensloop van invloed te zijn op het functioneren van de mens.

Als leidraad is gebruik gemaakt van de beschrijving van de emotionele ontwikkeling door A. Došen (gebaseerd op o.a. J. Bowlby). De ervaringen met relatietherapie (A. Došen) binnen de KDC’s van Cordaan, zijn mede een inspiratiebron geweest om deze publicatie tot stand te brengen.

In de eerdere publicatie ‘Sociaal-emotionele ontwikkeling’ staan de fasen in de sociaalemotionele ontwikkeling en de bijbehorende begeleidingsstijl centraal  In dit tweede boekje worden van de sociaal-emotionele ontwikkeling, ‘de hechtingsfase’, nader uitgewerkt.

 

Download hier de volledige handreiking:

 

 

Auteur(s): Sandra Zaal, Margriet Boerhave, Marianne Koster
Jaar van uitgave: 2009

Steun het Platform EMG en word ook donateur!