Een kind met kansen

Gepubliceerd op: 29 november 2015

De zoektocht van een moeder met haar meervoudig gehandicapte zoon Een aangrijpend verhaal van een betrokken en gedreven moeder die laat zien dat de zorg voor kwetsbare kinderen beter kan en moet.

Over het boek 
Op 29 december 2004 wordt alles anders. Onze zoon Jens, dan ruim zes maanden oud, blijkt een aanlegstoornis in de hersenen te hebEen kind met kansenben. In één klap verliezen we ons verleden, ons heden en onze toekomst. Ons leven wordt herschreven. Een gewoon leven is niet meer voor ons weggelegd.

Leven met een ernstig meervoudig complex gehandicapt kind is voor een groot deel over-leven. Continu zorgen, continu vechten met instanties, continu zoeken naar begrip.

In ‘Een kind met kansen’ deelt Odet Stabel hoe het is als je leven van de ene op de andere dag zo drastisch verandert. Maar óók: hoe zielsveel je van een in wezen zo onvolmaakt wezen kunt houden. Hoe je kunt leren genieten van de kleine dingen. Ze beschrijft hoe ze, hoe zwaar het ook was en is, dit leven heeft leren leven. Hoe ze haar (unieke) weg heeft gevonden. Een weg die tevens, met minstens zoveel obstakels, naar de adoptie van haar dochter Almaz heeft geleid. Het boek is kortom een verslag van de wording van een bijzonder gezin, met als rode draad het woord aanvaarden: het vermogen het leven in al zijn facetten te omarmen. Daadwerkelijk verdriet en pijn te doorleven. Want alleen dan is het ook mogelijk geluk te voelen.

In dit boek komen twee thema’s samen: het (leren) leven met een meervoudig complex gehandicapt kind en de lange weg van adoptie. Waar enerzijds alle hoop uit handen wordt geslagen, een toekomst wordt ontnomen, groeit anderzijds nieuwe hoop, op een andere toekomst.

Overkoepelend thema is het gevecht van een strijdbare moeder – aanvankelijk binnen de gezondheidszorg, later in de politieke arena – voor een ‘Jenswaardig bestaan’ voor meervoudig complex gehandicapte kinderen in Nederland.

AuteurOver de auteur
Odet Stabel (1974) verruilde op haar 18e het Brabantse Baarle-Nassau voor studentenstad Nijmegen. Na afronding van haar studie Bedrijfswetenschappen werd ze aangenomen voor een post-doc opleiding Wetenschapsjournalistiek. Ze koos er echter voor om samen met haar man Coen een werkend bestaan in Limburg op te bouwen, waar ze sindsdien werkzaam is in diverse HR-functies binnen een chemieconcern.

In 2004 werden ze ouders van Jens. Zes maanden na zijn geboorte kregen zij te horen dat Jens was geboren met een ernstige aanleg- en ontwikkelingsstoornis in zijn hersenen. In 2010 werden Coen en Odet (adoptie)ouders van Almaz. In de aanloop van de wetswijzigingen in de zorg, besloot Odet om haar schrijfsels publiek te maken. Ze opende medio 2013 het weblog Alles blijft anders en werd actief op Twitter. Mede dankzij de inbreng van het o.a. door haar opgerichte netwerk #oudersvoorgoedezorg werd de nieuwe Wet Langdurige Zorg op belangrijke punten aangepast.

Auteur(s): Odet Stabel
Jaar van uitgave: 2015
Uitgegeven door: Elikser Uitgeverij
Publicatie type:

Steun het Platform EMG en word ook donateur!