Besluitvorming in de laatste levensfase van mensen met een verstandelijke beperking

Gepubliceerd op: 11 maart 2014

Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) brengt een ‘handreiking’ voor zorgverleners uit over besluitvorming in de laatste levensfase van mensen met een verstandelijke beperking. Ook voor familie is er een brochure die kan helpen bij de besluitvorming.

Veel mensen die ernstig ziek zijn willen in hun eigen omgeving sterven, ook mensen met een verstandelijke beperking. Maar thuis sterven is niet altijd de beste optie. Soms is er niemand met de juiste kennis aanwezig of is de woning onvoldoende toegerust voor palliatieve zorg. Beslissingen over de laatste woonplek zijn daardoor moeilijk te maken.

Onderzoek
Het NIVEL onderzocht samen met de Koraalgroep en EMGO+/VUmc welke overwegingen een rol spelen bij beslissingen over de woonplek. Net als beslissingen over de woonplek zijn ook beslissingen over medische interventies lastig en complex bij mensen met een verstandelijke beperking.

Het NIVEL , ontwikkelde alvast enkele instrumenten om mensen te ondersteunen in deze moeilijke beslissingen (waar laten we iemand zijn laatste levensfase doorbrengen? kiezen we (nog) voor sondevoeding? enz.). U kunt deze handreiking gratis downloaden op de website van het NIVEL.

Steun het Platform EMG en word ook donateur!