KLASSIEK RAAKT!

Gepubliceerd op: 22 december 2013

Als ouders van een dochter met een beperking en als liefhebbers van Klassieke Muziek hadden wij een probleem. Als we onze dochter wilden laten kennismaken met live-voorstellingen waarin Klassieke Muziek wordt uitgevoerd zoals de componist het bedoelde, dan hadden we weinig keus.

Niet stil zitten
Klassieke Muziek heeft het stigma elitair te zijn, waar iedereen stil moet zijn en netjes blijven zitten tijdens voorstellingen. We lieten het dus wel uit ons hoofd om naar voorstellingen te gaan omdat Merel haar mond niet kan houden, de muziek mogelijk te hard of te eng vindt, plotseling moet plassen of gewoon soms een beetje aan t treiteren gaat, en we geen zin hadden in sissende geluiden of boze blikken onze richting op.

Werkgroep
En toen werd ik dit voorjaar benaderd voor een werkgroep samen met Ruud van Eeten, directeur van Kamermuziekpodium De Toonzaal, Elco van Alphen, artistiek leider van Theater De Lachende Zon, Arine den Hartog van Stichting Bijzonder Gewoon, Gerry Leijten, muziektherapeut en Wendy School, werkzaam bij Kentalis. Deze werkgroep had als doel om Klassieke Muziek toegankelijk te maken voor mensen met een beperking en hun familie of begeleiders. De werkgroep vindt dat Klassieke Muziek, goed uitgevoerd en puur, een krachtige emotionele waarde kent: Klassiek Raakt! De naam en de missie was geboren.

Kinderconcert
Afgelopen 19 oktober hadden we de aftrap. Een kinderconcert. Mensen kwamen uit het hele land: behalve uit Den Bosch en omgeving bleken mensen te komen uit Den Haag, Doetinchem, Spijkenisse. Er blijkt behoefte te zijn! Het eerste doel al behaald.

De eerste twee voorstellingen waren expliciet bedoeld voor kinderen met een ernstig meervoudige beperking. Jacqueline Hamelink van Sounding Bodies speelde de 1e cello suite van Johann Sebastiaan Bach. Elco en Margo van De Lachende Zon, theater van de zintuigen, vertaalden de muziek naar een zintuigelijke ervaring. Zelf waren we hier niet aanwezig, maar er werden veel complimenten geuit en het enthousiasme was groot bij alle deelnemers en uitvoerders.

De middagvoorstellingen waren gepland voor kinderen met autisme, een licht verstandelijke en/of zintuigelijk beperking. Er kwamen echter ook ernstig meervoudig beperkte kinderen. InnerAct trad op, een muzikale en beeldende reis. Een harpiste samen met een computer-jockey speelden het beroemde stuk Canto Ostinato van Simeon ten Holt, en daarbij werden mooie kleuren en figuren op een groot scherm geprojecteerd. Wegdromen, rondwandelen of gewoon kijken. Alles mocht en kon. Merel droomde weg tegen mama Irit aan, ging liggen op een FatBoy of wees ons op de wisselende kleuren. Kinderen die babbelend binnen kwamen werden al gauw stil. Een prachtige sfeer en een heerlijke ervaring. De foto’s getuigen ervan. Dat smaakt naar meer!  Door: Peter Vos

Sfeerimpressie Klassiek Raakt: Bach
Bekijk hier een prachtige Sfeerimpressie Klassiek Raakt: Bach.

(De lachende zon)

Steun het Platform EMG en word ook donateur!