Onderzoek: ‘Impact op ouders broers en zussen’

Er is nauwelijks kennis over de invloed van een kind met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking op het dagelijks leven van ouders, broers en zussen (brusjes). Kinderen met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (evmb) zijn afhankelijk van anderen in alle gebieden van het dagelijks leven.

Onderzoek naar invloed binnen het gezin
Het is onvoldoende duidelijk wat de hoge mate van afhankelijkheid van deze kinderen betekent voor de andere gezinsleden. Hoeveel tijd kost het bijvoorbeeld om een kind met evmb te verzorgen en wat voor invloed heeft dit op het gezin?

Met dit onderzoek wordt meer kennis verzameld over de invloed van een kind met evmb op de tijdsbesteding van ouders en de tijdsbesteding van broertjes en zusjes. Daarnaast worden broertjes en zusjes geïnterviewd om zo beter te begrijpen wat het betekent voor een gezin als één van de kinderen een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking heeft.

Verbeteren van ondersteuning voor gezinnen
Er zal zowel naar de positieve als de negatieve impact gevraagd worden. Met de kennis die dit onderzoek oplevert worden aanbevelingen opgesteld voor het verbeteren van de ondersteuning die gezinnen ontvangen. Daarnaast kan de lokale en regionale overheid hiermee gericht geïnformeerd worden over wat het voor gezin betekent om een kind met evmb te verzorgen en op te voeden.

Betrokken onderzoekers:

  • Prof. dr Carla Vlaskamp
  • Dr Annette van der Putten
  • Drs Jorien Luijkx

Dit onderzoek bestaat uit de volgende projecten:

  1. Inzicht in tijdsbesteding van de ouders van een kind met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen
  2. Inzicht in tijdsbesteding van de brusjes van een kind met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen
  3. Inzicht in de ervaringen van ouders van een kind met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen
  4. Inzicht in de ervaringen van brusjes van een kind een kind met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen
  5. Aanbevelingen voor de ondersteuning van gezinnen met een kind met evmb

Betrokken participanten
Gezinnen met een thuiswonend kind met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (ouders en thuiswonende brusjes). Gezinnen die mee willen werken kunnen zich aanmelden bij Jorien Luijkx (j.luijkx@rug.nl).

(RUG)

Steun het Platform EMG en word ook donateur!