Zien, voelen, ruiken en luisteren in de belevingstuin

Gepubliceerd op: 15 oktober 2013 - door: Platform EMG

De Belevingstuin

De belevingstuin in Heerde is het eerste grote project van Stichting Vrienden in samenwerking met ouders. Hier kunnen cliënten van locatie Brugstraat geurende planten ruiken, spetters van de fontein voelen, luisteren naar de tuinharp en nog veel meer…

Een journalist heeft voor het blad “Hallo”,
een blad voor de cliënten, ouders,
belangenbehartigers en medewerkers van Philadelphia, onderstaand stuk geschreven:

Gerlinde rijdt door de poort met gekleurde ballen. De ballen tikken zachtjes tegen haar aan en je ziet haar denken: wat gebeurt hier? Dan is ze even stil en geeft aan dat ze nog een keer door de poort wil en daarna nog een keer! Ze krijgt er geen genoeg van, net als Patrick. Hij schudt van het lachen, als hij spetters water uit de fontein op zijn gezicht krijgt. Mirjam, die goed kan ruiken,
ontspant helemaal van de geuren die uit de kruidentuin komen. Ze ruikt bijvoorbeeld tijm en basilicum.

Gerlinde, Patrick en Mirjam zijn drie van de 18 bewoners van locatie Burgstraat, die sinds de opening op 5 juli genieten van hun belevingstuin: een tuin met sensorische prikkels, die helemaal rondom de drie wooncomplexen loopt. De tuin is een en al beleving. Met open en dichte begroeiing die zorgt voor afwisseling tussen licht en donker, kou en warmte, stilte en geluid. Een pad met verschillende structuren: grind, hout en water. Geurende en prikkelende planten: kamperfoelie, rozen en ‘zachtlapjes’. Houten huisjes om uit te rusten en droog te staan, elk met een bellenblaasmachine, een rolstoelweide om lekker te rollen… Geen wonder dat de cliënten hier bijna dagelijks te vinden zijn.

Omdat de bewoners van locatie Brugstraat ernstig meervoudig gehandicapt zijn, is het stimuleren van zintuigen en contact maken erg belangrijk.

“De tuin was altijd al een goede plek om dit te doen. Cliënten voelen de wind, de warmte van de zon en de sneeuw en luisteren naar de vogels. Alleen stond de oude tuin vol met grote struiken en was er verder niet zoveel te beleven”, vertelt Janny, de moeder van Mirjam. Samen met Lammy -moeder van bewoner Anne-Marie, besloot ze daar wat aan te doen. Hun droom was: een belevingstuin.

Tijdens een vergadering van stichting Gehandicaptenbelangen NO Veluwe kwam hun droom ter sprake. De stichting wilde graag een bijdrage leveren. Locatiemanager Linda tipte Jannie en Lammy om ook met stichting Vrienden van Philadelphia, die sinds een jaar een fondsenwerver in dienst heeft: Dianne Oortwijn, te praten.” Dianne ondersteunde bij de werving. Janny: “Dat was fantastisch. Samen stelden we een plan op met een begroting, motivatie en tekening van de tuin. Dianne zocht gericht naar fondsen die qua doelstelling aansloten bij onze droom. Via giften, donateurs, nalatenschappen, vermogensfondsen en een eigen bijdrage van de cliënten haalden we uiteindelijk 60.000 euro op.”

Toen kon het plan van start. Samen met de plaatselijke hovenier Bruggeman, de Sensory Shop en dertig vrijwilligers werd de tuin omgetoverd tot een belevingstuin. Struiken werden verwijderd, prieeltjes in elkaar getimmerd, plantjes uitgezocht, windgongen opgehangen en ‘sensori-slangen’ gebreid. Sinds de feestelijke opening is de tuin al flink gegroeid en druk bezocht. Cliënten genieten, ouders drinken samen koffie in de huisjes en vrijwilligers kunnen nu gewoon met cliënten in de tuin wandelen, met begeleiding in de buurt. “Wat zijn we trots!”, zegt Lammy.

De BelevingstuinHelaas overleed Anne Marie tijdens de realisatie van de tuin. Ter nagedachtenis is er een naambordje geplaatst op de prachtige robuuste tuinbank in de binnentuin.

Bron: Magazine Hallo

Contactpersonen
Janny Tibben en Gerhard Tibben: g.tibben@upcmail.nl en 0578695052

Locatie & Plattengrond
De Belevingstuin is gevestigd op de loactie Brugstraat van de Stg. Philadelphia Zorg in Heerde.
Klik hier om een plattengrond van de Belevingstuin te bekijken.

Steun het Platform EMG en word ook donateur!