NRC Live Moonshot Startup van het Jaar 2017 is interactief zorginstrument CRDL

Gepubliceerd op: 11 april 2017 - door: Platform EMG

CRDL, het interactieve zorginstrument dat aanraking vertaalt in geluid, heeft donderdag de Moonshot Startup van het Jaar 2017 gewonnen. De prijs is een prestigieuze erkenning voor startups die innoveren vanuit een technologisch en sociaal oogpunt en is uitgereikt door NRC Live in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

Disruptief karakter
Met Moonshot legt NRC Live de focus op het disruptieve karakter van innovaties binnen startups. De pitchwedstrijd beloont technologieën die de potentie hebben om bestaande markten te veranderen of nieuwe markten te creëren. De jury, bestaande uit journaliste Eva de Valk, Geert Deschoolmeester, Marketing Director Allianz Benelux en Mathijs Koper, co-founder World Startup Factory & Outside Inc., riep CRDL als winnaar uit, omdat zij op impactvolle wijze technologie inzetten om contact te herstellen tussen personen die moeite hebben met sociale interactie. Vanwege die maatschappelijke dimensie werd CRDL bestempeld als de ‘Moonshot van het Hart’. Ontwerper van de CRDL, Dennis Schuivens, kreeg na zijn pitch de eerste prijs uit handen van dagvoorzitter en NRC journaliste Tracy Metz.

Innovatiekracht
De intelligente software van de CRDL registreert verschillende manieren van aanraking en vertaalt deze in geluiden. Ook de innovatiekracht van de ontwerpers Dennis Schuivens en Jack S.C. Chen wordt door Moonshot geprezen. Tijdens hun onderzoek hebben zij ervaren hoe met name oudere gebruikers onzeker zijn ten aanzien van technologie. Aangezien dit het gebruik van apparatuur in de weg kan staan, is gekozen een benaderbaar object te ontwerpen dat nieuwsgierigheid bij gebruikers oproept. Dit komt tot uiting in het ontwerp, waarbij gekozen is voor natuurlijk materiaalgebruik, de organische vorm en het ontbreken van zichtbare verbindingen, bedieningsknoppen en aansluitpoorten.

Productoplossingen als de CRDL zijn het geluid van de toekomst, omdat het aantal mensen met dementie toeneemt. In Nederland leven momenteel 270.000 personen met dementie. Dit aantal zal in 2040 explosief zijn gestegen naar een half miljoen.

Over CRDL
De CRDL maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie – zoals mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking – en hun omgeving. Het moderne instrument, een Nederlandse uitvinding en ontwikkeling, brengt 25 verschillende geluiden ten gehore die worden geproduceerd op basis van vijf manieren van aanraken. Het zijn herkenbare geluiden (geluiden uit o.a. de natuur, de stad, het huishouden en van muziekinstrumenten) die veranderen als je elkaar op verschillende manieren aanraakt. De CRDL kan zowel 1-op-1 als in een groep worden gebruikt. Mensen kunnen de kring uitbreiden als schakels in een ketting.

De CRDL won onlangs al de startup-pitchwedstrijd van NRC Live Zorgtechnologie 2016 en in december 2016 werd aan het in Maastricht gevestigde bedrijf de ‘Prachtig!’ overhandigd door Alzheimer Nederland en PGGM

(Porternovelli)

Steun het Platform EMG en word ook donateur!