Maak kennis met… Pauline Kuiper

Gepubliceerd op: 22 september 2022 - door: Platform EMG

Het EMB-congres 2022 staat volledig in het teken van de waarde van écht contact met mensen met (Z)EVMB. De dag wordt gevuld met interessante talks en workshops door professionals.  Wie zijn de sprekers en wat kun je tijdens het congres van hen leren? De eerste spreker die we aan je voorstellen is Pauline Kuiper, auteur van het boek Brus, (on)breekbare liefde’. 

 

Veel brussen ervaren een intense liefde voor hun broer of zus met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking. Die unieke band is met geen woorden te beschrijven. Voor buitenstaanders is de connectie daarom maar moeilijk te begrijpen. Pauline Kuiper is zelf zus van een broertje met een ernstige meervoudige beperking (EMB) en weet als geen ander hoe het is om op te groeien als brus. Met haar boek en talks geeft Pauline een podium aan brussen en de unieke relatie met hun broertje of zusje met (Z)EVMB. 

“Beide doelgroepen worden veel te weinig gezien”, zegt Kuiper. “Tussen brussen en een broer of zus met (Z)EVMB is een intense liefdesband die ervoor zorgt dat je voor elkaar door het vuur wil gaan. Maar brussen zetten zichzelf ook snel aan de kant en willen niet tot last zijn. Ik vind het belangrijk om te kijken naar wat brussen nodig hebben en hoe zij begeleid kunnen worden.”

Deze twee vraagstukken staan dan ook centraal tijdens Pauline’s workshop en talk op het EMB-congres. Aan de hand van brieven, anekdotes, beelden en haar eigen verhaal schetst Pauline een prachtig beeld van de diepgaande band die brussen voelen. Tijdens de workshop staat de rol van de brus centraal, zowel thuis bij de ouders als in zorgorganisaties. 

“Ik hoop dat ik bezoekers kan inspireren met mijn verhaal. Mijn doel is om brussen zich gehoord en begrepen te laten voelen, maar ook om buitenstaanders met meer passie naar mensen met (Z)EMVB te laten kijken. Daarnaast hoop ik ouders en zorgverleners mee te geven dat het voor een brus heel belangrijk is om een duidelijke rol te hebben, zodat er meer betrokkenheid kan worden gecreëerd”, aldus Kuiper. 

Wil je meer weten over de (on)breekbare liefdesband tussen een brus en zijn/haar broer of zus met (Z)EVMB? Ontmoet Pauline Kuiper tijdens haar talk of schrijf je in voor haar workshop tijdens het middagprogramma. 

 

Steun het Platform EMG en word ook donateur!