Kenniskringen van Platform EMG

Gepubliceerd op: 24 september 2020 - door: Platform EMG

Het Platform EMG coördineert en faciliteert Kenniskringen van (professioneel) betrokkenen bij mensen met een ernstige meervoudige beperking.

Ontmoeting: uitwisselen kennis en ervaring

De kenniskringen zijn  gericht op inhoudelijke verdieping, kennisontwikkeling en onderzoek en de deelnemers  komen samen met vakgenoten.

Regelmatig samen komen

De bijeenkomsten zijn vaak vier tot vijf keer per jaar wisselend in het land. Sinds de coronaperiode worden er vaak online bijeenkomsten gepland. De coördinator van het Platform ondersteunt de kenniskringen. Het doel en de vorm van de kenniskringen en netwerken wordt vastgesteld door de deelnemers.

MARIJE CALIS, BEGELEIDER DAGBESTEDING BIJ SHERPA NEEMT DEEL AAN DE KENNISKRING STIMULERENDE DAGBESTEDING EN VERTELT OVER HAAR ERVARINGEN.

Wie ben je, waar werk je en wat doe je?

“Ik ben Marije. Ik werk als begeleider bij Sherpa op de dagbesteding. Al een flink aantal jaar. Ik geniet van de vrijheid om een dagprogramma te maken en cliënten activiteiten aan te bieden. Dit  gecombineerd met de zorg. Plezier in het werk zit voor mij in kleine dingen. Contact maken met mensen, een verhaal voorlezen ..”

Aan welke Kenniskring doe je mee?

“Aan de Kenniskring stimulerende tijdsbesteding. Dit is een Kenniskring voor vakgenoten die werken in de dagbesteding”.

Wat is voor jou het nut van de Kenniskring?

“Het delen van informatie met elkaar en ook om te zien hoe het er bij een andere organisatie aan toe gaat. We kiezen er voor om steeds bij een andere organisatie bij elkaar te komen. Vanuit die organisatie wordt dan ook een presentatie gegeven over een onderwerp wat speelt. Soms is de kijk en werkwijze van vakgenoten heel anders. Daar kun je van leren. Door corona kunnen we nu helaas niet bij ‘elkaar op bezoek’ en organiseren we de bijeenkomsten online.

Wat we ook doen en wat heel inspirerend is, is dat we iedere bijeenkomst een materiaal meenemen waar we mee werken. Iets dat de cliënt uitdaagt en wat je gebruikt binnen je werk. Erg leuk want zo kom je op nieuwe ideeën. Ook Mia, de coördinator van Platform EMG,  sluit altijd even aan. Zij praat ons bij over ontwikkelingen die spelen. Dat kan weer informatie zijn om te delen met je collega’s.

En wat ik ook handig vind is dat je elkaar ook buiten de Kenniskring kunt opzoeken als je vragen hebt. Met praktische vragen of om advies te vragen. Omdat je elkaar al kent doe je dat gemakkelijker.

Hoeveel tijd besteed je aan de Kenniskring?

We komen zo’n 5 a 6 keer per jaar bij elkaar. Meestal beginnen we om 10 uur en duurt de bijeenkomst tot een uur of 3”.

Jij gaat stoppen met de Kenniskring. Wat zou je zeggen tegen iemand die je verhaal leest en denkt, ik heb wel interesse om mee te doen aan een Kenniskring.

“Allereerst, de opvolging hoef ik niet te regelen wat dat is al gebeurd 😊 Een collega van Sherpa gaat aansluiten bij de Kenniskring. Maar heb je interesse en tijd om aan deze of een andere Kenniskring van het Platform deel te nemen kan ik alleen maar zeggen: “Zeker doen!” Ik stop omdat ik minder uren ga werken en het dan lastiger is te combineren. Maar het is zeker een aanrader. Je hebt de kans om te kijken hoe collega’s van andere organisaties aan het werk zijn en tegen dingen aankijken. Daar kun je je voordeel mee doen”.

Interesse of meer informatie?

Wil je meer informatie of heb je interesse in een Kenniskring? Neem dan contact op met Mia Nijland ( coördinator van Platform EMG): info@platformemg.nl. Naast professionals kunnen ook verwanten of familie aan een kenniskring deelnemen.

Steun het Platform EMG en word ook donateur!