Ipse de Bruggen kijkt terug op een zeer succesvol Symposium EVMB

Gepubliceerd op: 03 januari 2019 - door: Platform EMG

Symposium Denk, praat en doe jij mee?
De grote opkomst bij het symposium ‘Denk praat, doe jij mee’ van Ipse de Bruggen laat zien dat er grote behoefte is aan het delen van kennis en kunde voor deze ‘ernstig verstandelijk meervoudig beperkte (EVMB)’ doelgroep. Ruim 200 begeleiders van 20 verschillende zorgorganisaties uit heel Nederland vulden de zaal op 29 november om samen meer mogelijk te maken voor deze complexe doelgroep. Mark Wijnen verzorgde de inleiding en met een keur aan workshops konden de begeleiders zich verdiepen in hun werkveld.

Na ontvangst van Aimee Heijdenrijk, zorgdirecteur van Ipse de Bruggen, nam Mark Wijnen het woord. Mark heeft een meervoudig gehandicapte zoon, Jasper, waarmee hij samen op de planken staat in theaters met de voorstelling ‘Ode aan Jasper’. Met beelden uit zijn theatervoorstelling gaf hij een inkijkje in zijn leven als vader van. Hij benadrukte dat met elkaar de beste zorg verleend kan worden.

‘Als je aan tafel zit als dé professional en alleen vanuit je zakelijke kennis in gesprek gaat met ouders, gaat het natuurlijk niet lukken. Dan zit je als theoreticus met een ervaringsdeskundige te praten. Je kunt van ouders verwachten dat zij altijd betrokken willen blijven en daarom kun je heel goed van hun ervaringen gebruik maken. Want samen willen we de beste zorg.’

Na de inleiding van Mark verspreidden de begeleiders zich over de verschillende workshops. Van muziekbeleving, seksualiteit en intimiteit, palliatieve zorg tot pijnherkenning en gezond eten voor deze doelgroep. Het aanbod van de workshops was groot en de begeleiders waren enthousiast over de inhoud. Een begeleider van ASVZ gaf aan dat ze heel blij was met deze dag. De vele praktische handvatten zijn direct toe te passen in haar werk volgens haar.

Voor projectleider Caroline Gorissen is het succes geen grote verassing.

‘We wisten eigenlijk wel dat de behoefte voor kennisdeling voor deze doelgroep bestond, maar we hebben nu echt gezien dat er in het hele land enorm veel belangstelling is om kennis, kunde en ervaring te delen. De volgende keer zou ik een symposium als dit graag met collega organisaties willen organiseren’.

Steun het Platform EMG en word ook donateur!