Interview Marieke Lambregts: deelname in Kenniskringen.

Gepubliceerd op: 15 juni 2020 - door: Platform EMG

  • Naam: Marieke Lambregts
  • Beroep: Orthopedagoog
  • Werkzaam bij: S&L Zorg
  • Deelname: Kenniskring gedragskundigen Zuid en Kenniskring LACCS van Platform EMG

Wat is het nut van de Kenniskring voor jouw werk?

“Wat ik zoek is inspiratie. Inspiratie van collega’s die bij andere organisaties werken met mensen met EMB. Je kunt veel van elkaar leren en het is een combinatie van ‘halen en brengen’.

Thema verdiepen

Mooi is dat er binnen de Kenniskring veel ruimte is voor verdieping. Elk jaar stellen we samen vast welke thema’s we willen oppakken. Thema’s als pijnsignalering, EMDR en dagbesteding. Zo’n bijeenkomst wordt dan voorbereid door een paar mensen uit de Kenniskring. In welke vorm staat niet vast. Het gaat erom dat je met elkaar in gesprek komt en hoort hoe het bij andere organisaties gaat. Een tijdje geleden bijvoorbeeld hadden we een bijeenkomst over zelf verwondend gedrag. Toen sloot er ook een coördinator van het CCE aan om meer over dit onderwerp te vertellen. Ik heb daar veel aan voor mijn eigen werk. Mia Nijland, coördinator van het Platform EMB, is er ook meestal bij. Zij geeft dan een inkijkje in de landelijke ontwikkelingen, symposia en wat er speelt bij andere Kenniskringen”.

Hoe gaat dat dan nu, in Corona-tijd?

“Tja, dat heeft wel z’n weerslag op de bijeenkomsten van de Kenniskring. De bijeenkomst is via videobellen en ook de inhoud verschuift naar wat er nu speelt. Dat maakt de bijeenkomst trouwens niet minder waardevol. Een voordeel is dat je tijd wint omdat je niet hoeft te reizen. Het is nog wel zoeken naar goede werkvorm voor een onlinebijeenkomst als je met een grote groep bent of een discussie wilt voeren.

Samen praten over vragen

In de afgelopen periode zat iedereen met veel vragen en is het dan fijn om het hier samen over te hebben. Hoe ga je met deze situatie om in je werk? Wat betekent het voor mensen met EMB en hoe kan je het draaglijk maken? En ook, welke inhoudelijke bijdrage kun je als orthopedagoog leveren binnen je eigen organisatie?

Fysiek contact basisbehoefte

Bijvoorbeeld een onderwerp als de versoepeling van de bezoekregeling. Dat is zo ingewikkeld. Ik ben ervan overtuigd dat fysiek contact, misschien nog sterker voor mensen met EMB, een basisbehoefte is. Het is net zo belangrijk als eten en drinken. Je hebt het nodig om je prettig en veilig te voelen. Het heeft ook effect op de weerstand. Vanwege corona was er een periode geen contact mogelijk tussen mensen met EMB en hun familie of netwerk. Vanwege gezondheid en omdat zij kwetsbaar zijn.

Dilemma’s en risico’s

Dat is heel schrijnend om te zien. Ouders hebben zeker begrip voor de situatie maar je ziet ook het dilemma bij hen. Je wil dat je kind geen corona krijgt maar tegelijkertijd is de behoefte aan nabijheid heel groot. Bij de versoepeling van maatregelen bespreek je deze dilemma’s. Je moet het met elkaar hebben over de risico’s en ieders verantwoordelijkheid hierin.

Vertaling naar eigen organisatie

De organisatie bepaalt de werkwijze op basis van de richtlijnen van het RIVM, VGN en de Rijksoverheid. Daarnaast hebben we binnen onze organisatie een enquête gehouden onder cliënten, ouders en verwanten om te achterhalen waar zij in deze periode behoefte aan hebben. De teamleiders, zorgcoördinatoren en cliëntbegeleiders spelen een belangrijke rol in het contact en de communicatie hierover met de ouders en verwanten.  Het helpt mij om binnen de Kenniskring ideeën over uit te wisselen hoe dit in andere organisaties wordt opgepakt”.


Kenniskringen Platform EMG

Het Platform EMG coördineert Kenniskringen van professionals die betrokken zijn bij mensen met een ernstige meervoudige beperking. De Kenniskringen zijn gericht op inhoudelijke verdieping, kennisontwikkeling en onderzoek. Lees meer over de Kenniskringen van Platform EMG.  Nog vragen? Neem contact op met Mia Nijland via: info@platformemg.nl


 

 

 

 

 

 

 

Steun het Platform EMG en word ook donateur!