Interactief snoezelen

Gepubliceerd op: 25 juli 2013 - door: Platform EMG

Tot voor kort werd oogbesturing nog alleen ingezet voor de bediening van dynamische communicatiehulpmiddelen en pc’s door mensen met zeer beperkte bewegingsmogelijkheden. Maar dankzij de ontwikkeling van nieuwe toepassingen komt de techniek nu ook binnen het bereik van personen met een zeer laag ontwikkelingsniveau.

Deze geheel nieuwe doelgroep wordt bereikt via de methode “interactief snoezelen”. Waar de gebruiker bij regulier snoezelen de sensorisch ervaringen passief ondergaat, maakt interactief snoezelen het mogelijk de snoezelomgeving zelf te beïnvloeden met behulp van de ogen. Dit geeft personen met een zeer laag ontwikkelingsniveau de unieke mogelijkheid een interactie te hebben met hun omgeving.

EyeFX
EyeFX is een softwarepakket dat bestaat uit een reeks “sensorische toepassingen”, die oogbewegingen vertalen naar audiovisuele effecten op het scherm. EyeFX biedt gebruikers een breed scala aan nieuwe werelden die ze kunnen verkennen en beïnvloeden, gewoon door rond te kijken. Kalibreren is hierbij niet nodig en het maken van fouten onmogelijk. Plaats eenvoudig het beeldscherm met de oogbesturingsmodule voor de gebruiker en zijn of haar oogbewegingen worden direct vertaald naar effecten op het scherm. Zo kunnen er bijvoorbeeld kleuren op het scherm verschijnen daar waar de gebruiker kijkt, of kan de gebruiker met de ogen bloemen of blaadjes wegvegen, vissen wegjagen, tekeningen inkleuren, een bal “wegschoppen”, piano spelen, etc. Voor meer informatie over de EyeFX of het opvragen van een offerte zie de website van RDG Komagne.

Leercurve
Is de gebruiker zich bewust van zijn of haar invloed op de gebeurtenissen, dan kan dit bovendien een leercurve inluiden: via interactieve sensorische stimulering, ontdekken en keuzes maken, naar beurtwisselen en communiceren.

Magic Carpet
Kinderen zonder bewegingsbeperkingen kunnen interactief snoezelen met het “Magic Carpet”: een interactieve vloerprojectie die reageert op bewegingen. Het oogbesturingssysteem kan met deze vloerprojectie gecombineerd worden, zodat het mogelijk wordt interactief met elkaar te spelen.

Steun het Platform EMG en word ook donateur!