EMB Congres 2013 “eigen invloed”

Gepubliceerd op: 02 mei 2013 - door: Platform EMG

Op de eerste lentedag van dit jaar organiseerden het platform EMG samen met het Kennisplein Gehandicaptensector in Zwolle het EMB Congres ’Eigen Invloed’.  Buiten was het behoorlijk koud, geen eerste ‘lente- tekenen’ te ontdekken. Maar binnen overheerste het lente-gevoel, veel vrolijke en opgewekte mensen, ‘eager’ om kennis te delen over ‘hun doelgroep’: mensen met een ernstige meervoudige beperking.

Dagvoorzitter Hans Kröber heette de 400 deelnemers van harte welkom. Wie zaten er deze ochtend in de zaal? 300 begeleiders, zo’n 40 gedragskundigen & therapeuten, 60 managers en één AVG-arts.

De dag werd afgetrapt met drie korte presentaties door Carla Vlaskamp, Rita van Burgsteden en Karin de Geeter.

Superspecialist

Kun je zeggen: ‘Goede zorg houdt in dat mensen met EMB tenminste invloed kunnen uitoefenen op hun eigen bestaan’. Carla Vlaskamp, Hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen, gooit deze prikkelende stelling bij de start van het congres de zaal in. En hoe doe je dat eigenlijk de eigen Invloed van mensen met EMB vergroten? Hoe handel je dan? Carla Vlaskamp heeft het antwoord: ‘Je moet een superspecialist zijn’. Naast kennis over verstandelijke beperkingen, gezondheidsproblemen, motorische beperkingen en dergelijke, beschik je over technische kennis (hoe leg je een sondevoeding aan bijvoorbeeld) en normatieve kennis. Is dat wel haalbaar,  Een superspecialist zijn?  Want als je nieuwe dingen, naast al je andere werk, wilt uitproberen moet je toetsen of hetgeen je doet werkt. En voor toetsing is vaak weinig ruimte. Tot 25 jaar geleden dachten we dat bij goede verzorging de zorg gerealiseerd was. Het nieuwe denken is anders kijken en denken in mogelijkheden. Goede zorg betekent in deze tijd dat persoon met EMB minstens eigen invloed kan uitoefenen op zijn eigen bestaan.

Dus: Laten we eerst beginnen om anders te kijken. En vandaag beginnen we daarmee!

Creativiteit & inventiviteit

Rita van Burgsteden, GZ psycholoog, de tweede plenaire spreker deze ochtend, daagt begeleiders uit meer lef te tonen. Meer eigen regie gaat niet om het kiezen van broodbeleg. Waar dan wel over? Dat is voor elke cliënt weer anders. Kijken, wachten, leren en zoeken. En dan weer: kijken, wachten, leren en zoeken. Dat vraagt van begeleiders dat ze creatief en vindingrijk zijn in het op zoek gaan naar meer eigen regie voor de cliënt. Het gaat om een mindset. ‘Verbetering in de zorg zit in het directe contact met de cliënt, niet in protocollen’, bepleit Rita.  En verder….‘niet interpreteren voor de persoon met EMB, dat is onze beperking.’. Kortom in de verzorging moet je bewegen en out of the box denken ook al is dat soms lastig. De goudmijn zit hem in ‘gevoel volgen’.

Wacht vijf olifanten lang

Karin de Geeter, orthopedagoog, neemt ons mee in haar gezin. Ze toont dia’s van haar dochtertje. Haar dochtertje weet goed hoe ze de aandacht moet trekken. Ze laat duidelijk van zich horen als haar iets niet aanstaat. Haar ‘bedelroep’ weet ze perfect in te zetten met maar één doel: invloed uitoefenen! Hoe anders was dat toen Karin een zoontje kreeg met het syndroom van Down. Ook wel makkelijk die eerste periode. Het ventje vroeg weinig om aandacht, zat er rustig bij en sliep al snel door. Karin hield nog eens tijd over voor haarzelf! Maar al snel kwam ze tot de conclusie: ik geef hem geen echte aandacht, terwijl hij dat juist harder nodig heeft’. ‘Invloed uitoefenen begint met naar jezelf kijken’, vervolgt Karin de Geeter. Probeer de ‘bedelroep’ van de persoon met EMB te ontdekken. Dat kan bijvoorbeeld een knipje, een hum of met de ogen draaien zijn. En dan wachten…. Vijf olifanten lang. ‘Olifant 1, olifant 2, olifant 3, olifant 4 en olifant 5’. Waarom? Gewoonweg om dat het reactievermogen trager en vaak minder duidelijk is dan bij mensen zonder een beperking.

Interactieve en leerzame workshops

Mensen met EMB hebben de beperking dat ze niet of nauwelijks kunnen aangeven welke wensen en behoeftes zij nodig hebben. Non-verbale en verbale communicatie is voor ons de normaalste zaak van de wereld maar voor mensen met EMB niet. Tijdens de workshops kwamen professionals op een leerzame en interactieve wijze in aanraking met methodieken en voorbeelden hoe zij ervoor kunnen zorgen dat mensen met EMB invloed krijgen.

Wil je alle presentaties van deze dag inzien? Binnenkort staan ze op de websites van het Kennisplein en het  Platform EMG

Hopelijk tot volgend jaar!

Maaike de Bruijn
Senior communicatie medewerker
Vilans/ Kennisplein

Steun het Platform EMG en word ook donateur!