Axendo ontwikkelt concept ‘digitaal snoezelen’

Gepubliceerd op: 03 juni 2013 - door: Platform EMG

De cliënten van verzorgingshuis Groot Schutterhoef maken sinds enige tijd gebruik van een proefopstelling van Kinemoto. ‘Deze computerprogramma’s helpen onze cliënten om zich te ontspannen’, zegt Greet Stip, coördinerend begeleidster dagbesteding. ‘We zijn heel erg enthousiast over de resultaten.’ Kinemoto is ontwikkeld door het Leusdense bedrijf Axendo. Ze wil een revolutionair nieuw concept neerzetten: ‘digitaal snoezelen’.

Op Groot Schutterhoef wonen mensen met meervoudige beperkingen. Een aantal keer per week mogen ze naar de ‘snoezelruimte’ om zich te ontspannen. Dan krijgen ze ook simpele zintuiglijke prikkels, door middel van lampen, borrelbuizen en sinds kort ook Kinemoto.

Op de muur van de snoezelruimte worden computerprogramma’s geprojecteerd, waarmee de cliënten samen met de begeleiders kunnen spelen. Er is bijvoorbeeld een programma waarbij de gebruikers regenbogen kunnen tekenen. De Kinemoto reageert op de bewegingen en gebaren van de gebruikers.

Begeleidster Annerieke demonstreert het systeem samen met cliënt Derek. Ze beweegt haar hand naar links en naar rechts en trekt regenbogen over de muur. Vanuit zijn rolstoel kijkt Derek gefascineerd toe en beweegt mee op het ritme van de rustige muziek.

‘Dat effect heeft Kinemoto op het merendeel van onze cliënten. Daarom zijn we heel blij met de resultaten van de proefopstelling’ aldus Stip. ‘Het is van belang dat onze cliënten zich ontspannen en op een rustige manier prikkels voor hun zintuigen krijgen.’

‘Snoezelen is een concept dat in Nederland is ontwikkeld. Het wordt overal ter wereld toegepast. Het was een statisch concept. Wij proberen het interactief te maken. Digitaal snoezelen is de volgende stap’, vertelt Martijn Beumers, oprichter van Axendo. ‘Het is veel leuker als de cliënten samen met begeleiders kunnen spelen. Dat geeft een ‘nieuwe dimensie aan snoezelen.’

Het is de bedoeling dat de apparatuur van Axendo ook op andere plekken ingezet zal worden. ‘Daar wonen cliënten met minder ernstige beperkingen. Zij kunnen zelfstandiger met de programma’s spelen. Dat maakt het nog leuker voor hen’, legt Stip uit.

‘Kinemoto werkt met Kinect, een geavanceerde 3D sensor, die eerst alleen voor games gebruikt werd. Er komen steeds meer toepassingen, legt Beumers uit. ‘Wij zijn nu op zoek naar andere toepassingsmogelijkheden.’ We zien bijvoorbeeld kansen in zowel de zorg als het onderwijs.

De cliënten van Groot Schuttershoef vinden de huidige versie van Kinemoto erg leuk. Ze kunnen bijvoorbeeld ook naar een sterrenhemel kijken en zelf met hun hand de sterren over de muur bewegen.

‘Vaak leggen we een cliënt op het waterbed dat ook in de snoezelruimte staat. Deze kan van de kleuren en de geluiden genieten om zo te ontspannen. Dan zit een ander in zijn rolstoel te spelen. Dat heeft een goed effect op hen. We hopen dat Axendo ons nog een poosje wil laten gebruiken’, zegt Greet Stip.

Steun het Platform EMG en word ook donateur!