Workshop COCPvg

Wanneer:
11 februari 2013 – 12 februari 2013 hele dag
2013-02-11T23:00:00+01:00
2013-02-12T23:00:00+01:00
Waar:
Utrecht
Nederland
Contact:
Vilans Ontwikkeling & Training
030 789 2361

Veel kinderen en volwassenen met ernstige verstandelijke of meervoudige beperkingen kunnen alleen heel moeizaam of helemaal niet spreken. Toch is veel van hun gedrag te zien als communicatie, bijvoorbeeld als zij ergens gericht naar kijken of wijzen of je bij de hand pakken en ergens mee naar toe nemen. In de meeste instellingen leren niet of nauwelijks sprekende kinderen en volwassenen ondersteunende communicatievormen gebruiken zoals gebaren, verwijzende voorwerpen en plaatjes of foto’s. Maar dit is niet genoeg om goed te leren communiceren.

Het COCP-programma leert niet-sprekende kinderen of volwassenen en hun gesprekspartners beter en plezieriger met elkaar communiceren. Gesprekspartners leren signalen beter herkennen en interpreteren en krijgen tips om in het dagelijkse contact communicatie uit te lokken en te stimuleren.

Voor wie
Gedragskundigen, ergotherapeut, logopedist, fysiotherapeut, groepsleiding, verzorgers, leerkrachten en ouders.

Resultaat
Deelnemers hebben aan het eind van de workshop handreikingen gekregen waarmee ze de communicatieve interactie tussen niet-sprekende kinderen en volwassenen met een ernstige verstandelijke of meervoudige beperking en hun omgeving kunnen verbeteren. Hierbij is het van belang dat:

  • De cliënt zoveel mogelijk de gelegenheid krijgt om te communiceren door de interactiestijl van alle communicatiepartners op de mogelijkheden van de cliënt af te stemmen.
  • De communicatiepartners de signalen van de cliënt leren herkennen.
  • De cliënt mogelijkheden krijgt om zich te uiten met behulp van een individueel communicatiesysteem.

Het COCPvg-programma
COCPvg is ontwikkeld door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met Heliomare revalidatie en Esdégé-Reigersdaal. Doel is om de communicatie te verbeteren tussen niet-sprekende kinderen of volwassenen met een ernstige meervoudige beperking en iedereen die belangrijk is in hun dagelijks leven. Al deze communicatiepartners, vanuit de thuissituatie, de leefomgeving en de dagbesteding, doen actief mee met het programma. De gedragskundige, logopedist en cliëntbegeleider zorgen voor de organisatie en de uitvoering van het programma.

Wetenschappelijk bewezen effect
Vanuit de Universiteit van Amsterdam is de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de effecten van het COCPvg programma bij cliënten en hun communicatiepartners in Esdégé-Reigersdaal. Alle communicatiepartners wisten hun interactiestijl aan te passen en bij alle cliënten zijn positieve veranderingen in hun communicatie aangetoond. Het programma is goed uitvoerbaar in de zorg voor verstandelijk gehandicapten en de waardering voor het programma is groot.

Inhoud workshop

  • Introductie van de COCPvg-werkwijze.
  • Praktijkgedeelte met oefeningen in het observeren van het communicatief gedrag van de cliënt en het analyseren van interacties tussen cliënt en communicatiepartners.
  • Op basis van deze analyse formuleren we mogelijke interventiedoelen voor de partner. Deze doelen hebben betrekking op veranderingen in de interactiestijl die de communicatieve ontwikkeling van de niet-sprekende cliënt positief kunnen beïnvloeden.

Aanpak
De workshop duurt 1 dag en heeft een interactief karakter. Voor het praktijkgedeelte is het mogelijk om zelf een filmopname in te brengen. U kunt dit aangeven op deze aanmeldingskaart.

Kosten
275,00 inclusief koffie/thee, lunch en hand-outs.

Overige informatie
Workshopleiding: Marjan Veen (Heliomare revalidatie) en Cathrine Lemmens (Esdégé-Reigersdaal).

Voor meer informatie over deze workshop of implementatiebegeleiding kunt u contact opnemen met Vilans Ontwikkeling & Training, telefoon (030) 789 2361 of e-mail: training@vilans.nl. Hier kunt u ook de handleiding COCP-vg met cd-rom (Heim, Veen & Velthausz, 2010) bestellen voor € 75,00. De COCPvg-handleiding is niet noodzakelijk voor deze introductieworkshop, maar wel bij implementatie en uitvoering van het programma.

Inschrijven
Kijk op de website van Vilans voor het inschrijven.

 

Steun het Platform EMG en word ook donateur!