Lik op stuk bij asociaal gedrag

Gepubliceerd op: januari 2018 - door: Leonie

23 Januari is het de dag van Aandacht voor Pesten van mensen met een licht verstandelijke beperking. Volgens Amerikaans onderzoek worden kinderen met een verstandelijke beperking namelijk 2 tot 3 keer zo vaak gepest. En inderdaad: Nur is ook wel eens het haasje.

Zo werd ze eens een eindeloze busrit lang genadeloos nageaapt door etters van pubers. Of een hele les door twee stiekeme bakvissen van de musicalclub. En al neemt onze negenjarige het zelf niet rechtstreeks waar, ze merkt het wel degelijk. Gevoelig als ze immers is voor een versteend lijf en stemmingswisseling van haar moeder. Ik weet me op dat moment namelijk nauwelijks raad. Met verhoogde hartslag, vertwijfeld tussen emoties van verontwaardiging, verdriet en pijn.

Pesten is waarschijnlijk de ergste vorm van asociaal gedrag dat ik waarneem ten opzichte van mijn kind. Maar zo zijn er ook de ontzette blikken als je op een zaterdagmiddag samen door de stad wandelt. Alsof je met z’n tweetjes even van Mars bent ingevlogen. En iedereen dan ook het volste recht meent te hebben om je met open mond aan te staren.

Behoorlijk aso is ten slotte discriminatie. Zo was er recent de kwestie leerlingenvervoer en het speciaal onderwijs. Waar onze gemeente het de normaalste zaak van de wereld vindt wel zorg te dragen voor extra begeleiding op de bus voor kinderen met gedragsproblemen. Maar waar kinderen met epilepsie gewoon aan hun lot worden overgelaten.

Of de medewerkers van de kinderthuiszorgorganisatie die van mening zijn dat Nurs medische problematiek, objectief geïndiceerd door het CIZ, minder urgentie heeft dan de medische problematiek van gewone kinderen. Die daarom voorrang krijgen en meer recht op de schaars beschikbare zorg.

Mijn vermogen tot adequate reacties op asociaal gedrag was altijd afhankelijk van mijn eigen gemoedssfeer, van inlevend tot woest. Maar meegaande en emotionele EMB moeders waren zoiets van 2017. Ik heb er gewoon schoon genoeg van. Vanaf nu is er nog maar één reactie mogelijk: lik op stuk alle 365 dagen van het jaar. Het asociaal gedrag op zakelijke toon benoemen en duidelijk maken dat je dat niet tolereert. Van niemand.

 

 

Steun het Platform EMG en word ook donateur!