Complexe woonsituatie, wie kan er wat aan doen?

Gepubliceerd op: april 2017 - door: Martien Rienstra

Paul wordt bij ons aangemeld. Paul is blind sinds zijn geboorte. Hij woont in een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking, en overdag gaat hij naar het dagcentrum dat op een steenworp afstand ligt.

Tot voor kort woonde Paul met plezier op de woning, maar sinds enige tijd is daar voor hem, en voor zijn betrokken moeder, verandering in gekomen. De reden hiervoor is de nieuwe mede bewoner Karel. Af en toe, onverwacht, en als niemand het in de gaten heeft, gaat Karel naar Paul toe en maakt fysiek contact op een voor hem eigen manier. Voor Paul komt dit fysieke contact compleet uit de lucht vallen, en kan hij zich, mede doordat hij het niet ziet aankomen, moeilijk verweren. Paul schrikt en is een pijnlijke plek rijker. Moeder schrikt, want zij vindt dat haar zoon in een onveilige woonomgeving terecht is gekomen. En de woonvoorziening doet alles wat mogelijk is om het contact tussen deze twee mannen niet uit de hand te laten lopen, maar heel soms gaat dat toch mis.

De hulpvraag aan Visio is om mee te denken hoe de woonomgeving voor Paul veiliger kan worden. Welke voorwaarden zijn nodig om te zorgen dat deze kwetsbare blinde man binnen deze woning met 5 andere mede bewoners vertrouwd en veilig kan blijven wonen? En dat hij zijn vrijheid kan behouden, en kan gaan en staan waar en wanneer hij dat wil.

Natuurlijk gaan we meedenken in het creëren van een veilige hoek in de woonkamer, adviezen geven over looproutes en zitplekken, en het team inzicht geven in hoe belangrijk de communicatie binnen een groep is, waarvan één persoon niet kan zien.

Maar tegelijkertijd zie ik ook de complexheid van deze woonsituatie, waarin mensen met uiteenlopende beperkingen bij elkaar geplaatst worden. Er zijn verschillen in ontwikkelingsniveau, het wel of niet zelf kunnen verplaatsen, communicatie, visueel functioneren, gehechtheid aan vaste rituelen, gedragsproblemen, weerbaarheid, en ga zo maar door. En het lijkt wel of deze individuele verschillen de laatste jaren steeds maar groter worden, terwijl de uren begeleiding hetzelfde zijn gebleven (als je mazzel hebt..). Het wordt de hoogste tijd dat meneer Rutte eens langs komt, wie weet heeft hij een goed antwoord op de hulpvraag van Paul. Of zullen we meneer Klaver uitnodigen?

 

 

 

Steun het Platform EMG en word ook donateur!