Samen naar het stemhokje

Gepubliceerd op: maart 2017 - door: Leonie

Vorig jaar is het VN verdrag inzake de rechten voor personen met een handicap in Nederland van kracht gegaan. Geweldig. En dat blijft niet zonder gevolgen.

Op tv zijn er spotjes over de rolstoeltoegankelijkheid van horecagelegenheden. Ook is er nu in verkiezingstijd volop aandacht voor begeleiding van stemmers met een verstandelijke beperking. En laat me net dat nu danig van de leg brengen. De fundamenten onder het ruim 8 jaar zorgvuldig opgebouwde bestaan als EMB moeder bijna wegnemen.

Allerlei vragen en praktische bezwaren spoken door mijn hoofd. Moeten Nur en ik over 12 jaar dan samen naar het stemhokje? Maar hoe gaan we dat dan organiseren. Moet ik komende jaren werken aan het ontrafelen van Nurs voorkeur voor links of rechts van het politieke spectrum?

Maar voor hetzelfde geld ligt het gewoon aan mij. Dat ik me er niets bij kan voorstellen. Ik ben niet ambitieus genoeg. De signalering in haar recent opgeleverde bijgewerkte handelingsplan: “ook geeft moeder aan niet heel veel te verwachten van de mogelijkheden die Nur heeft in het gebruik van haar armen” is veelzeggend. Met zo’n moeder kun je het als EMB-er wel shaken.

Bovendien ga ik al jaren gebukt onder een groot schuldcomplex. Omdat ik één moeder ken die tegen alle verwachtingen in haar zoon heeft leren lopen. Lopen! Ik zou nog niet eens weten hoe het eerste stapje te zetten.

Wat niet meehelpt in deze chaos van verwarring is de wetenschap. Een aantal hoogleraren heeft recent vastgesteld dat de jarenlang zeer serieus genomen afwijkingen dyslexie en dyscalculie niet bestaan. Althans – er is niets mis met het kind of zijn hoofd. Het is allemaal de schuld van het onderwijs. Dat heeft deze afwijkingen zelf veroorzaakt door niet meer aan dictee en tafeltjes stampen te doen.

Schiet mij maar lek. Het zal me toch niet gebeuren dat ze over 20 jaar ontdekken dat Nur met een vlottere moeder en beter onderwijs een stuk beter uit de voeten zou hebben gekund Dit vereist actie. Ik weet niet hoe, maar ik ga het fiksen. Voortaan gaan Nur en ik leven volgens de geest en letter van het fantastische verdrag. En stemmen. Dat zullen we zeker.

Tags:

Steun het Platform EMG en word ook donateur!