Hoera, het is Kerst!

Gepubliceerd op: december 2015 - door: Martien Rienstra

In deze tijd van het jaar is er overal veel aandacht voor verlichting, en wel in het bijzonder de kerstverlichting (jo-hoo). De Blokker, de Hema, het Kruidvat en vele anderen smijten ons met hun uitbundig kerstaanbod om de oren. En sinds de LED verlichting is ingetreden, is er helemaal geen ophouden meer aan. Uit hun dak gaan ze, ieder jaar weer gekker, goedkoper en kunst-en-kitscheriger.

Het goede nieuws is dat we in deze weken onze slag kunnen slaan met het scoren van leuke en toepasselijke attributen voor iedereen die niet goed kan zien en juist aan felle bewegende lichtjes plezier kan beleven. En binnen de EMB-groep komen we deze groep regelmatig tegen.

Grofweg gezien kan je drie categorieën onderscheiden:

  • De sneeuwpop/het rendier/de engel/de kaars die uit zichzelf van kleur veranderd. Op stroom, of op een batterij. Mooi om naar te kijken en door de veranderde lichtkleur voor sommigen daardoor een blijvende aandachtstrekker. Hoe schemeriger de omgeving, hoe sterker de prikkel!
  • Kerstboom lichtjes met de mogelijkheid om het licht te laten knipperen in verschillende frequenties. Niet al te snel natuurlijk (epilepsie!), maar een bewegend licht is altijd veel leuker. En.., als het snoer niet te scherpe uitsteeksels heeft, kan je het ook op je rolstoelblad leggen en er mee rommelen (voordeel van LED: het wordt niet warm!!). Met een spiegel er onder wordt het nog veel leuker.
  • De zogenaamde vallende sneeuw: staven met bewegend licht, waardoor het net lijkt of er iets naar beneden valt. Zie: www.wanttohave.nl, of www.kerstlampen.nl. Ook hier weer de beweging die maakt dat de prikkel sterker is, en de aandacht meer gericht blijft.

En zo wordt het misschien toch leuk om te gaan snuffelen op één van die talloze kersttafels waar je de komende weken over gaat struikelen. Wie weet wat voor leuks je er opduikelt. En hoeveel plezier iemand daar weer aan gaat beleven…

Vrolijke Kerst!

Steun het Platform EMG en word ook donateur!