Moed

Gepubliceerd op: oktober 2015 - door: Martien Rienstra

Vaak doen wij ervaringsoefeningen met hulpverleners, om hun te laten ervaren hoe het is om blind te zijn. Of heel erg slechtziend. Met een simulatiebril of blinddoek worden zij voor de leeuwen geworpen. Sommigen moeten iets doen, anderen moeten alleen maar aan tafel blijven zitten en passief ondergaan wat er om hen heen gebeurt. Weer anderen worden in een onverwachtse situatie gebracht.

En dan zie je hoe mensen veranderen. De een wordt angstig, de ander voelt alles wat hij onderweg tegenkomt, een derde stelt zich afhankelijk op en neemt geen initiatief meer. Fascinerend om te zien hoe deze zieners, met hun enorme databank aan visuele informatie, veranderen als hun visuele kanaal wordt afgesloten.

Als je blind of ernstig slechtziend wordt geboren, ontstaat er een geheel andere situatie. Dan kan je niet terugvallen op je visuele databank. Datgene dat je voelt of hoort, matcht met geen enkel plaatje in je hoofd. Sterker nog: waarom zou je iets gaan aftasten als je niet kunt zien dat er iets is of wat het precies is???

Veel blinde en ernstig slechtziende kinderen zijn daarom gericht op hun eigen lichaam. Hier spelen zij mee en krijgen zo heel directe feedback over wat ze doen en hoe dat voelt. Dit lichaam kennen ze, dit lichaam doet precies wat zij willen en ze komen geen onverwachtse dingen tegen. Vaak blijven ze hierin hangen. Alles buiten hun eigen lichaam is vreemd en geeft hun onvoldoende feedback, waardoor herhaling absoluut niet interessant is. En zo komt het dat deze kinderen veel minder goed geïnformeerd zijn over de wereld om hen heen.

En toch, toch zou je willen dat ze zo stoer en moedig worden om het contact met die omgeving en de voorwerpen daarin wel aan te gaan. Ze zullen immers merken dat er veel leuks valt te ontdekken en ze zullen (moeten) leren vertrouwen te krijgen in die wereld en in hun eigen vermogen om invloed uit te oefenen op die wereld. Maar dat vergt moed, veel moed en heel veel aan-moed-iging van ons.

 

 

Steun het Platform EMG en word ook donateur!