Onderzoek op maat  

Gepubliceerd op: april 2015 - door: Martien Rienstra

Tineke is een dame van middelbare leeftijd. Zij heeft een verstandelijke beperking op basis van het syndroom van Down. En helaas, het dementerende proces is bij haar in volle gang. Ze laat zien wat de onderzoeken uitwijzen: bij dit syndroom slaat de dementie vaak op een jongere leeftijd toe. 

Het dagcentrum wil graag weten wat haar visuele mogelijkheden zijn, zij is bij Visio aangemeld voor visuele screening. Wij screenen altijd op de instelling zelf, en in het geval van Tineke komt dat wel heel goed uit. Op het moment dat ze aan de beurt is doet de -zeer adequate- begeleidster drie keer een poging om met Tineke de geïmproviseerde onderzoeksruimte op het dagcentrum binnen te komen. Tineke’s woede en verwardheid neemt bij iedere poging toe. De kracht waarmee zij weerstand biedt is bewonderenswaardig. Dit gaat niet lukken, dat is voor iedereen duidelijk.

Een uur later bezoeken we Tineke op haar eigen groep, waar het op dat moment heel rustig is. Tineke zit aan tafel en maakt kleine tekeningetjes. Ze vindt het echt gezellig dat wij er zijn, en, nee hoor, geen enkel probleem om wat visuele testjes te doen. Op ons verzoek kijkt ze naar verschillende visuele kaarten. Soms is het makkelijker als ze daarbij ook nog het plaatje mag aanwijzen. Maar let op! Niet te veel verschillende taken tegelijkertijd van haar vragen. Dat is roepen om afhaken en weerstand.

Wij krijgen een goede indruk van Tineke’s visuele mogelijkheden waardoor begeleiders op de groep hun bejegening en activiteiten aanbod nog beter op haar af kunnen stemmen. Hiep hiep hoera voor het onderzoek op maat met al zijn verplaatsbare koffertjes vol multi-inzetbare onderzoeksmaterialen. En hulde aan Tineke voor haar welwillende medewerking!

 

 

Steun het Platform EMG en word ook donateur!