Revalidatie plus

Gepubliceerd op: maart 2015 - door: Leonie

Met revalidatieartsen heb ik een probleem. Ik begrijp niet waarom uitgerekend die beroepsgroep zeggenschap over mijn dochter heeft. Wat valt er te RE-valideren? Je hoofd recht houden, terwijl dat je nog nooit gelukt is?

Het wordt dan ook de hoogste tijd om de beroepsgroep te upgraden. Al is het maar in naam. “Revalidatiearts plus” lijkt me wel wat. In dat circuit met de verschillende therapeuten wordt immers wel wat meer gedaan dan zomaar gerevalideerd. Er worden zelfs met engelengeduld vaardigheden aangeleerd die de patiënt nooit had. Je reinste toverij wat mij betreft, of, om met de negatieven mee te praten: vaardigheden die in de gewone mensenwereld niet als zodanig worden erkend. Omdat er haast niemand te vinden is die ze niet beheerst. Laat staan erover nadenkt.

Sommige revalidatieartsen zijn helaas wel wat streng in de leer. Zo hadden wij een fantastische fysiotherapeut plus, die voor Nur een statafel organiseerde. Niet per se om te leren staan (dat zou wel een mooie bijvangst zijn), maar om net als alle kinderen van ruim 1 jaar een ander perspectief op de wereld te ervaren en om haar lijf te laten doen waarvoor het gebouwd is en zo beter te laten functioneren.

Maar totdat Nur bij een KDC mèt een revalidatiearts min landde – een typisch geval van anti-statafel zogezegd. Want: statafels zijn om te (leren) staan en niet voor andere gekkigheid. Foei.

Helemaal kun je revalidatieartsen gewetensnood over onverantwoorde besteding van belastinggeld niet kwalijk nemen. Hebben wij met z’n allen wel geld over voor peperdure spullen die het leven van mensen met EMG verrijken en zin geven, maar niet doen waarvoor ze bedoeld zijn?

Dat mensen met zeer, zeer ernstig EMG deel uitmaken van onze samenleving is vast de “prijs” die we betalen voor het redden van een heleboel extra levens zónder EMG door onze sublieme medische stand – de beste in Europa. In die beschaafde samenleving zet je ook alles op alles om deze kwetsbare EMG groep op te nemen, te omarmen en te begeleiden volgens de nieuwste inzichten.

@ College van zorgverzekeraars, Zorgkantoren, het brein achter de WLZ, natuurlijk de door mij teerbeminde staatssecretaris Van Rijn (van wie je je afvraagt of hij nog in functie is als deze column gepubliceerd wordt), en iedereen die ik nog vergeten ben: REVALIDATIE plus dus.

 

Steun het Platform EMG en word ook donateur!