De beuk er in

Gepubliceerd op: december 2014 - door: Martien Rienstra

Vanaf volgend jaar wordt alles anders. Bezuinigingen, boventallige managers, BLZ, WMO, taken herverdelen, zorgteams, allemaal woorden en kreten die een nieuw tijdperk van de zorg inluiden. De positivo’s onder ons spreken van uitdagingen.

Een grote instelling waar ik vanuit Visio veel mee te maken heb, gaat ook de boel anders aan pakken. Het reorganisatieplan is vergelijkbaar met wat er binnen andere instellingen gebeurt: in de directe aansturing en begeleiding van de werkvloer wordt behoorlijk gesneden.

Dit betekent vooral dat begeleiders er allerlei extra taken bij krijgen. En och: die hadden hun bordje immers nog lang niet vol genoeg. Zij hebben best tijd over om invallers te regelen bij ziekte, om contacten met het vervoer te onderhouden, om ouders te informeren, om de aanmeldingen bij Visio te verzorgen, om bestellingen te doen, om nieuwe beleidsvoorstellen kritisch te volgen en van commentaar te voorzien. Leuk, zo’n nieuwe uitdaging! En helemaal nu de cliënten van ‘s morgens vroeg tot ‘s middags laat aanwezig zijn in verband met de verspreiding van het vervoer van en naar het dagcentrum.

En welke impact zullen de nieuwe uitdagingen hebben op onze EMB-er? Hij/zij die toch al moeite heeft om aandacht voor zich zelf op te eisen, die niet kan vertellen wat en hoe hij/zij het hebben wil. Die nu eenmaal niet snel-snel het eten naar binnen kan werken of de verschoningstijd met gemak kan halveren. Die echt iemand anders nodig heeft om tot een activiteit te komen.

Hoe zal hij/zij zijn of haar wensen kenbaar kunnen gaan maken bij het nieuwe zorgteam van de gemeente? En stel dat dit lukt, hoe groot is dan de kans dat deze zorgteammedewerker (net aangenomen: “ja leuk joh zo’n nieuwe uitdaging”) deze wens begrijpt en kan omzetten naar een passend zorgaanbod?

 

Steun het Platform EMG en word ook donateur!