Kan een EMB-er ook dement worden?

Gepubliceerd op: oktober 2014 - door: Martien Rienstra

Hoe zit dat eigenlijk? Komt dementie voor bij deze groep mensen? Hoe merk je het op? En wat doe je anders in je begeleiding?
Je zou verwachten dat in onze steeds ouder wordende EMB-populatie ook hier dementie toeslaat, net zoals dat bij alle andere ouder-wordenden ook gaat.

Wat feiten:
– Eén derde van de mensen met het syndroom van Down van 40 jaar en ouder is dementerend
– Er zijn bepaalde syndromen waarbij dementie eerder optreedt
– Mensen met een verstandelijke beperking krijgen vaker te maken met dementie (echter: cijfers hierover zijn niet bekend)
– Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking wordt pas in een later stadium van dementie ontdekt/gediagnosticeerd
– Over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking zijn diverse publicaties geschreven

Maar: hoe zit dat dan bij mensen met een ernstige meervoudige beperking?????

Een digitale check
Een vraag hierover op Google (komt dementie voor bij mensen met een ernstige meervoudige beperking?) levert wél 138.000 resultaten op, maar geen antwoord op mijn vraag. Al op bladzijde 1 van Google worden demente bejaarden en EMB-ers in één adem genoemd, alsof het vergelijkbare uitwisselbare groepen zijn. Het gaat over opvang voor beide groepen, activiteiten, of publicaties waarin blijkbaar beide groepen beschreven staan. Een rondgang op het EMG-platform levert 14 hits op. Hier gaat het over de inzet van materialen en begeleidingsmethodieken die voor beide groepen inzetbaar zijn en over pijnbestrijding voor mensen met een uitingsbeperking.

Gaandeweg raak ik steeds meer geïntrigeerd door de vraag waarom deze groep mensen zo afwezig is in de gangbare informatie kanalen. Bestaan ze soms niet? Is het een onherkenbare groep? Of is er geen verschil tussen een dementerende bejaarde en een dementerende EMB-er?

Werk aan de winkel, ik zie het al. Een boeiende klus om een onderzoek aan te wijden, wie weet tot welke nieuwe inzichten we kunnen komen.

 

Thema:
Tags:

Steun het Platform EMG en word ook donateur!