Rolli voor Besondere Kinder

Gepubliceerd op: augustus 2014 - door: Leonie

We zijn verheugd te melden dat we er vanaf deze maand een nieuwe columnist bij hebben: ‘Leonie’. Ze is moeder van Nur, een zesjarig meisje met EMG.  Om de maand zal ze een column voor het Platform EMG schrijven over haar leven met een bijzonder kind en de uitdagingen bij het meedoen aan de gewone mensenwereld. Deze maand verteld ze over de prettige ervaringen die ze heeft met Duitsland. 

Duitsland is mijn favoriete vakantieland. Waarom? Omdat ik het op bepaalde punten associeer met grote EMG vriendelijkheid. Geen idee of dat feitelijk ook echt zo is, of maar een gevoel.

Zo komt Nurs wandelwagen er vandaan – waar we ons al geruime tijd prettig in verplaatsen. Wat niet te zeggen is voor haar binnenstoel van Deense makelij. In mijn werk heb ik veel te maken met in Nederland bedacht ontwerpconcepten, zoals “design for happiness & usability”. Maar happiness is niet de spontane emotie die ik krijg als ik me voor de zoveelste keer lamlendig stoot aan dat ding met wel hééél ver uitstekende wielen. Of als mijn vingers klem komen te zitten tussen het hooglaagbed.

En nu is het door de natuur nog steeds niet zo geregeld dat moeders van kinderen met EMB per definitie begenadigd zijn met extra behendigheid, goede balans en een aardig geheugen. Uiteraard ken ik het spreekwoord van de ezels die zich niet tweemaal aan dezelfde steen stoten wel, maar praktiseren ho maar.

Enfin, in Duitsland lijken ze het op dat front beter begrepen te hebben. Het is niet voor niets het land van geparfumeerd toiletpapier, overheerlijk rabarbersap, kloosters met koopzondag en andere onbegrensde mogelijkheden.

Zo hebben ze er fantastisch warme thermale baden – ware paradijzen voor mensen met EMG, die er bovendien van harte welkom zijn. In tegenstelling tot Nederlandse zwembaden die zonder blikken of blozen op hun website vermelden niet toegankelijk te zijn voor gehandicapten.

En dan is er in Duitsland ook nog Jako-o. Een (web) kinderwarenhuis, waar men pretendeert dat alle producten door ouders zelf bedacht zijn. Superleuke, prijzig, kleding, speelgoed, babyuitzet etc. Wat er nu zo heerlijk aan is? In deze perfecte wereld worden gehandicapte kinderen en wat zij goed kunnen gebruiken niet vergeten. En hoe ze dan ook genoemd worden: “Besondere Kinder”! Het is marketing en ik word als klant regelrecht om de Jako-o vinger gewonden, maar wat is het gaaf om onderdeel te zijn van de gewone perfecte mensenwereld met mijn bijzondere kind.

Deze zomer werd het vlammetje voor Duitsland bij mij trouwens opnieuw aangewakkerd. De hoteleigenaar die meedacht over een geschikte vakantiewoning had het over toegankelijkheid voor de “Rolli”. Klinkt toch veel leuker dan rolstoel – weg stigma. En met een Rolli wil iedereen wel geassocieerd worden!  Nu alleen nog op zoek naar een Rolli for usability & happiness voor Besondere Kinder.

 

 

Steun het Platform EMG en word ook donateur!