Help!!! De kwaliteit van zorg verdwijnt

Gepubliceerd op: maart 2014 - door: Martien Rienstra

Het slaat het toe. Het slaat om zich heen. En het einde is voorlopig nog niet in zicht. Na de banken en de ondernemers is nu ook de gezondheidszorg aan de beurt. Lang verwacht, stil gezwegen, een beetje gedacht, en uiteindelijk toch gekregen.

Bij ons gaat het voorlopig vooral om productie en om geld. Zorg lijkt een vies woord te zijn geworden, en staat voorlopig niet meer bovenaan de agenda. Het gaat om transparante processen en voldoen aan de regelgeving. En hiervoor blijkt het absoluut noodzakelijk om te investeren in automatisering en bedieners van deze geautomatiseerde processen.

Bij de uitvoerende –noem het “de handen aan het bed”- collega’s vallen de ontslagen en bij de ondersteunende en procesmatige kant tref ik tot mijn verbazing bijna wekelijks nieuwe namen en nieuwe medewerkers aan. Tijdens onze overleggen gaat het niet meer om complexe hulpvragen, maar over toekenning van profielen, indicaties en zorgproducten. Over declarabele tijd en productie cijfers. Productiecijfers?? Ja productiecijfers.

Hoe langer ik meedraai in de zorg, hoe wranger sommige veranderingen op mij over komen, en hoe heftiger ze bij mij binnenkomen. Degenen die de zorg het hardst nodig komen er straks het meest bekaaid vanaf. De EMB groep, die wij allemaal een warm hart toedragen, zal het moeten gaan doen met basale en uitgeklede zorg.

Alle extra expertise, die in de loop der jaren is ontwikkeld, kan niet of nauwelijks meer ingezet worden.

Maar……, de jaren lange ervaring in de zorg heeft mij ook geleerd dat er uiteindelijk een nieuwe weg zal ontstaan, waar iedereen toch weer zijn eigen draai in zal vinden. En dat de desastreuze veranderingen van nu over een paar jaar hun scherpe kanten zullen verliezen. Want uiteindelijk willen we binnen de zorg toch allemaal hetzelfde, namelijk: het allerbeste voor al die kinderen en volwassenen die met onze kennis en kunde hopelijk een net iets prettiger leven hebben.

 

 

 

Steun het Platform EMG en word ook donateur!