iPad en EMB, deel 2

Gepubliceerd op: juli 2013 - door: Martien Rienstra

Vorige keer beschreef ik vanaf deze plek mijn ervaringen met de iPad bij mensen met een ernstige meervoudige beperking. In deze column deed ik een oproep om EMB compatibiliteit met elkaar te delen. 

Mijn enthousiasme was en is groot, vooral ook om de enorme variatie aan visueel gerichte activiteiten die dit apparaat met zich meebrengt. Met behulp van een iPad is het voor mij beter mogelijk visuele reacties uit te lokken zoals fixeren en volgen. Als er bijvoorbeeld sprake is van een visueel verwerkingsprobleem dan wordt “kijken” eerder uitgelokt bij een bewegende prikkel dan bij een stilstaande prikkel. En natuurlijk is de iPad één grote surprisebox met bewegende beelden. Daarnaast is er de mogelijkheid om de cliënt actief te betrekken door actie-reactie apps in te zetten (bijvoorbeeld babyfinger, my baby firework, color ripple, kidsDoodle, kaleidoBalls, Kaleido HD). En ik vind het zelf een heel groot voordeel dat ik kan kiezen om het geluid wel of niet aan te zetten.

Over het fixeren van de iPad voor een EMB cliënt heb ik een aantal tips binnen gekregen.

Samen met mijn eigen zoektocht op internet heb ik een lijstje wat ik hier graag met U wil delen. Er zijn verschillende manieren om de iPad zodanig te bevestigen dat een cliënt het apparaat optimaal kan bedienen en het apparaat geen gevaar loopt om door een val beschadigd te raken.

Zo zijn er verschillende zuignap-systemen waarbij de tablet in een houder met zuignap geplaatst wordt. Dit systeem is ontwikkeld voor bijvoorbeeld het gebruik in auto’s. De kosten liggen tussen de 20 en 30 euro.

Er bestaan standaarden die op de grond geplaatst worden en tot een hoogte van 1 meter ingesteld kunnen worden. De standaard is ontwikkeld voor het lui kijken naar een filmpje op de bank. De tablet is in alle richtingen verstelbaar. Kosten zijn 100 tot 130 euro.

En er bestaan tafelstandaarden die op een tafelblad of zelfs op een ronde stang van een rolstoel bevestigd kunnen worden. Ook hier kan de tablet in alle richtingen versteld worden. Kosten liggen tussen de 150 en 170 euro.

Toch zijn er ook een aantal kritische kanttekeningen te plaatsen bij het gebruik van een tablet voor onze doelgroep.

Op de groepen waar ik kom is bijna nooit een tablet aanwezig, domweg omdat er geen geld is om deze apparaten in veelvoud aan te schaffen. De kwetsbaarheid van het apparaat maakt de stap om er één voor de groep aan te schaffen groot, wie weet hoe kort de levensduur van het apparaat zal zijn. Ditzelfde geldt overigens voor computers op de groep, ook hier ziet iedereen veel (spel-)mogelijkheden, maar de clienten op de groep hebben hiervan nog te weinig mogen meeproeven.

Een ander punt is de passieve spelvorm van de tablet. Naar mijn idee ligt de focus bij kinderen en volwassenen die functioneren op een lichaamsgebonden niveau op het vlak van lichaamsgerichte ervaringen, waarbij zintuiglijke input via tast en beweging een hele belangrijke is.

Reacties? Graag! Je kan deze mailen naar: martienrienstra@visio.org

 

Steun het Platform EMG en word ook donateur!