IPad en EMB?

Gepubliceerd op: maart 2013 - door: Martien Rienstra

Deze week was ik op KDC Nifterlake, waar ik een jongen met een ernstige meervoudige beperking begeleid. Samuel is ernstig slechtziend, rolstoelgebonden en beweegt enigszins gericht met z’n armen en handen. Samuel is moeilijk te “lezen”. Hij laat weinig mimiek zien en het is lang niet altijd duidelijk of hij het naar zijn zin heeft of niet. Hij is vaak in zichzelf gekeerd. Samen met de ergotherapeut van Nifterlake ben ik op zoek naar de voorwaarden bij het aanbieden van spelmateriaal. Hoe kan hij zo gemakkelijk mogelijk zelf in actie kan komen? En wanneer neemt hij het initiatief om in actie te komen?

Toeterende auto’s, een huilende baby… en een klein wonder
We proberen een schuin werkvlak uit, en onderzoeken zijn reactie op het wel of niet toevoegen van extra taakverlichting. De ergotherapeut heeft ook een iPad meegenomen om uit te proberen. We leggen het tablet op het rolstoelblad van Samuel en laten hem horen, voelen en zien wat mogelijk is. De app geeft na een geringe aanraking geluid en beeld. Een toeterende auto, een huilende baby (…laat Samuel nu net een zusje gekregen hebben…) en nog meer vertrouwde geluiden. Na een paar minuten gaat Samuel met min of meer gerichte bewegingen met zijn arm en hand naar het scherm toe. Vervolgens verschijnen er een paar prachtige geïsoleerde vingerbewegingen waarmee hij de geluiden tevoorschijn laat komen. Hij lijkt er van te genieten, en door zijn herhaalde gerichte acties krijgen wij de indruk dat er een klein wonder gebeurt. Wij zijn erg zeer onder de indruk van wat hij ons laat zien. En wat lijkt dit een geweldig actie-reactie spel voor hem, met zo’n breed scala aan mogelijkheden.

IMB compatibiliteit
Na het eerste enthousiasme volgt natuurlijk ook de kritische blik. Want hoe zit met de voorwaarden bij het bedienen van een iPad? Op dit moment kan Samuel de iPad alleen onder begeleiding bedienen, en het doel was juist om activiteiten te vinden die hij alleen kan en die hem voldoende uitdagen. Toevallig had dit scherm al een beschermende laag, en een stootrand. Maar een schuin werkvlak waar het scherm in verzonken ligt zou voor hem toch echt noodzakelijk zijn. De iPad ligt dan vast en is optimaal te bedienen. Is er iemand op de hoogte van aanpassingen of ontwikkelingen op dit gebied? En last but not least: wordt de iPad vergoed als spelmateriaal, of zijn er andere mogelijkheden om in het bezit te komen van dit wonderlijke maar kostbare apparaat?

IPad en EMB? Ja natuurlijk, maar laten we elkaar vooral wel op de hoogte houden over de EMB-compatibiliteit. (reacties zijn altijd welkom: martienrienstra@visio.org)

Steun het Platform EMG en word ook donateur!