Verbinden en Samenzijn

Gepubliceerd op: januari 2013 - door: Martien Rienstra

Ik wens een ieder vanaf deze plaats een mooi, passievol en gezond 2013 toe. Een jaar waarin we ons verbonden voelen met de ander. Een jaar waarin we gaan genieten van kleine of grote wonderen die om ons heen gebeuren.

Op mijn werk is het thema van de Nieuwjaarsmiddag: verbinden en samenzijn. Als collega’s hebben of nemen we vaak te weinig tijd om elkaar te zien of te spreken. De gezamenlijke lunch of het wandelgang praatje schiet er vaak bij in omdat er nog zoveel andere dingen moeten gebeuren. Onder de noemer verbinden en samenzijn gaan we met elkaar in gesprek over bepaalde thema’s en heffen we aan het einde van de middag het glas: op een mooi Nieuwjaar!

Het thema verbinden en samenzijn voor onze ernstig meervoudige beperkte medemens stipt weer andere thema’s aan. In hoeverre kunnen zij zich zelf verbinden met anderen? In hoeverre genieten ze van het samenzijn? Zijn ze niet te veel in hun eigen wereld verstrikt geraakt? Zijn ze wel in staat om initiatief te nemen in het contact met een ander?

Voor de familie of hulpverlener wordt juist de tegenovergestelde kant zichtbaar. Iemand met een ernstige meervoudige beperking vraagt ons om intense nabijheid. Aandacht en aanrakingen zijn de basis voor het contact. Door je te verbinden kun je op zoek gaan naar de ingang bij deze persoon.

Verbinden en samenzijn.

Als je de kring wat groter maakt, dan wordt zichtbaar welke rol deze mens kan spelen bij het verbinden en samenzijn van zijn woon-, werk- en/of gezins- omgeving.

Knokken wij immers niet samen voor een betere kwaliteit van leven voor onze kinderen/broers/zussen/cliënten? Zijn wij niet vanuit een diep gewortelde passie betrokken bij deze mens en voelen wij ons daardoor meer verbonden als collega’s, of als familieleden? Hun afhankelijkheid maakt dat wij het initiatief moeten nemen en de handschoen oppakken voor een betere wereld. En dat kan alleen maar samen.

Verbinden en samenzijn!

 

Steun het Platform EMG en word ook donateur!