Gedachten lezen

Gepubliceerd op: juli 2012 - door: Linda Bruins Slot

Zouden we het niet allemaal willen kunnen?

Wat denkt die buurman met zijn lege kopje suiker bij de voordeur nu echt? Of mijn vriendin als ik vraag of dat rode jurkje me niet dik maakt. En is die nothing-box van mijn man echt wel leeg?

Gelukkig heeft iedereen een privé plekje waar gedachten mogen zijn, en ongesproken mogen blijven. Gelukkig. Ik hoef niet al de verlangens van de caissière te horen. Wat ik echt wel zou willen horen? Dat zijn de wensen van de emb-er. Haar pijn. Zijn belevenis van de dag. Ook van de cliënt die niet eens zijn hand kan bewegen om iets aan te wijzen. Een letter in te drukken. Als ik eens in hun hoofd kon kijken…!!

En dan het volgende bericht.

Onderzoekers lezen gedachte via hersensignalen

Het zou daadwerkelijk mogelijk kunnen worden om een letter in het hoofd van iemand, via de computer terug te horen. Letters, woorden, zinnen. Een wereld gaat open voor de persoon die nooit praten maar wel denken kon. En voor zijn omgeving. Wat een mogelijkheden!

Zou het wat zijn voor onze cliënten? Zou het echt kunnen werken voor de persoon met aangeboren hersenletsel? Met ernstige ontwikkelingsproblemen? Ik weet het niet. De onderzoekers onder ons mogen de handschoen oppakken. ‘Moeten’ zelfs, als ze denken dat het echt mogelijk kan zijn. Want dan is het een kans die we niet mogen laten liggen als we de kwaliteit van leven willen verbeteren.

Tot die tijd moeten we zelf met een vergrootglas proberen te ontdekken wat er in Joas omgaat, en waarom Kyra niet wil eten. Zonder woorden een zware klus. Maar als het is gelukt de gedachten van Joas en Kyra te lezen, moeten we de woorden ook laten horen en lezen aan allen die voor hen zorgen. Totdat de computer het gedachten lezen overneemt, zijn wij de tekstverwerkers van de emb-er. Veel leesplezier!

En de buurman met zijn kopje suiker? Die mag denken wat hij wil. Ik hoef het niet te weten 😉

 

Steun het Platform EMG en word ook donateur!