Doet ze het, of doet ze het niet?

Gepubliceerd op: oktober 2011 - door: Martien Rienstra

Van de week was ik bij Rosalie. Ik begeleid haar vanuit Visio, ik denk mee met de begeleidster op de groep over de manier waarop activiteiten voor haar zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt kunnen worden. In de hoop dat ze zelf toch nog net iets meer met haar minimale mogelijkheden gaat doen.

Rosalie kijkt met een heldere blik om zich heen (als ze niet ze zich niet teruggetrokken heeft in zichzelf en haar ogen heeft gesloten). Ze fixeert, en ze volgt personen die rondlopen, ze maakt hierbij verschil tussen bekende en onbekende personen. Bij de visuele screening reageerde zij echter niet op de testkaarten (ze heeft een grote voorkeur voor personen), zodat wij geen waardes bij haar hebben kunnen vaststellen. Zij zit in een rolstoel, een aangepaste zitorthese, en laat heel weinig motorische activiteit zien. Zij draait haar hoofd redelijk willekeurig heen en weer als er iets gebeurt dat ze wil zien, en zij kan haar linkerarm enigszins willekeurig bewegen, maar wel met minimale verplaatsing.

Sinds een paar maanden drukt zij af en toe een Big-Mack knop in, waardoor een ingezongen liedje wordt afgespeeld. De betrokkenen om haar heen vragen zich af of dit een willekeurige handeling is, of dat ze het doet omdat ze weet dat ze dan aandacht krijgt, of dat de handeling buiten haar wil om gebeurt. Ze doet het te weinig om iedereen te overtuigen dat dit een willekeurig gerichte handeling is. Toch willen we graag geloven dat ze het doet omdat ze het wil doen, maar zeker weten doen we het niet.

Nadenkend over Rosalie komt de theorie van mevrouw Timmers-Huigens bij me naar boven, en haar ordening van ervaringen. Deze ordening wordt ook gehanteerd binnen het dagcentrum waar Rosalie heen gaat. Rosalie is iemand die voornamelijk op een lichaamsgebonden niveau haar ervaringen ordent. Dat betekent dat de nadruk ligt op het ervaren van de zintuiglijke informatie die binnenkomt. En ook dat er voor haar weinig onderscheid bestaat tussen haarzelf en de wereld om haar heen. Binnen het kader van deze ordening zal zij de Big Mack knop ervaren als een rond, glad oppervlak, en genieten van het liedje dat er uit komt als ze de knop indrukt. Ze zal ook de beweging die ze maakt ervaren, en wellicht hier ook iets positiefs aan beleven. En ze geniet natuurlijk van de aandacht, de sfeer, de complimenten die ze krijgt.

Misschien moeten we onze verwachtingen bijstellen en zeggen: ze geniet van de sensaties die er verschijnen bij het indrukken van de knop, en daar zijn we allemaal heel trots op.

 

Steun het Platform EMG en word ook donateur!