Een bijzondere dag

Gepubliceerd op: april 2011 - door: Martien Rienstra

Op 17 maart was het zover: het eerste EMB congres, georganiseerd door het EMG platform, ging van start. Tenminste…., alleen voor die mensen die zich op tijd hadden aangemeld.

Als titel kreeg het mee: “met communicatie aan de slag”, en de communicatiemethoden bij mensen met een ernstige meervoudige beperking speelden een belangrijke rol.

Veel mensen, vooral veel vrouwen, met hier en daar een man. Een reële afspiegeling van de zorgende wereld. Veel logopedisten, maar ook managers, begeleiders en ouders. Enthousiasme, betrokkenheid, interesse, en af en toe enorm gekakel.

Bij de inleiding en afsluiting werden we meegenomen door Ronny Dierendonck naar Verwonderland. Het land waar De Anderen wonen, die een andere taal hebben, een ander tempo, een andere manier van met elkaar omgaan. Dhr. Dierendonck liet ons, in zijn zangerige Belgische taaltje, inzien hoe anders deze wereld was. En hij gaf ons tips hoe we toch in contact konden komen met De Anderen. Door het openstellen van ons hart, door goed te kijken en te luisteren en door het loslaten van onze eigen waarden en normen. Alleen zo leren we Wonderland waarderen. En daarbij zijn methodes een handig hulpmiddel, maar niet de basis. Sommigen in het publiek kregen een vraag van hem: “wat voor een taal spreken zij?”, “hoe komen we in contact met hen?”, “wat kunnen we van ze leren?”.

Dit was een mooie manier om ons te prikkelen, en in de juiste sfeer voor deze dag te komen. Het verhaal maakte dat je je haast uitverkoren voelde om met Verwonderland in contact te zijn. Maar ook dat we vanuit onze wereld er veel aan moeten doen om dat contact te (leren) maken.

Wat mij het meest verheugde was de grote hoeveelheid mensen die op dit congres af waren gekomen en de enorme inzet die er leefde om voor de EMB-ers de wereld iets begrijpelijker te maken. De web-site communicatiemethoden werd gepresenteerd (www.communicatiemethodenemb.nl) en biedt ons een helder en overzichtelijk instrument om op zoek te gaan naar welk contact er mogelijk is. Het is zeker de moeite waard om daar eens een kijkje te nemen.

Ik las net dat er mogelijk volgend jaar weer een EMB congres gaat komen. Echt de moeite waard om er aan denken je dan wel op tijd op te geven, zodat je er bij kunt zijn in 2012!

Steun het Platform EMG en word ook donateur!