HKZ-gecertificeerd: mishandeling in het nieuws

Gepubliceerd op: augustus 2008 - door: Leendert van Dam

Dat is wel even schrikken. Je hangt ’s avonds nog even lui voor de buis. Netwerk kondigt een reportage aan over mishandeling in een instelling voor mensen met een verstandelijke handicap. In zo’n geval kijk zelfs ik naar Netwerk. 

Het is zomer. Er is geen echt nieuws behalve de Tour de France. Kabinet even naar het strand, gevolgd door de hele Tweede Kamer. De hele Tweede Kamer? Nee. Later in de reportage blijkt dat er in ieder geval één kamerlid dapper door werkt.

Ons wordt het verhaal verteld van een zeer ernstig meervoudig gehandicapte vrouw. Geen gemakkelijke dame. Dat kon je aan de beelden wel zien. Ook moeilijk met eten. Dat geeft altijd extra spanningen en die spanningen waren op ontoelaatbare wijze tot ontlading gekomen. Daar was het meisje in kwestie de dupe van geworden.

Vader en zijn tweede vrouw geschokt en verontwaardigd. Had ik mijn kind maar nooit over geplaatst naar deze instelling. In de vorige ging men veel beter met elkaar om. Beelden hoe vader en zijn vrouw over het terrein wandelden met hun dochter. Veel aandacht en liefde voor haar.

Ook de directeur kwam in beeld. Wat hij van deze zaak vond? Hem was niets bekend. De signalen hadden hem niet bereikt. Natuurlijk was het ontoelaatbaar en de betrokken begeleidsters waren op non-actief gesteld.

Tijd voor de politiek. Gelukkig was er nog één lid van de Tweede Kamer bereid commentaar te leveren. Niet toevallig was ze lid van de partij die altijd wel klaar staat om commentaar te leveren. Dit kon echt niet en de opmerkingen van de directeur sloegen natuurlijk nergens op.

Dat laatste waag ik te betwijfelen. Er zijn heel wat signalen die het hoger management niet bereiken. In al zijn onbeholpenheid had de directeur een eerlijk antwoord gegeven. Uit de reportage werd niet duidelijk op welk moment de betrokken begeleidsters op non-actief waren gesteld. Het maakt in ieder geval duidelijk, dat handelend was opgetreden en dat is al heel wat.

Laat niemand denken dat dit soort excessen zich in de eigen organisatie niet voor doen. Alleen staan, hoge werkdruk, emotionele belasting door moeilijk te hanteren gedrag. Het lokt uit dat begeleidsters over de schreef gaan. Ik zeg dit niet om ontoelaatbare gedragingen te vergoelijken. Ik zeg dit om oplettend te zijn op woningen waar dit type signalen gemakkelijk uit de managementrapportage te halen zijn. Op het moment dat het mis gaat, treedt de doofpot van hoog tot laag in werking. Die signalen komen zelden verder dan de voordeur. Collega’s die elkaar niet willen afvallen. Teammanagers die bang zijn dat er nog meer ziekmeldingen zullen komen. Noem maar op. Er zijn te veel redenen waarom bepaalde gebeurtenissen niet bij het hoger management bekend worden. Dat mag een kamerlid, zelfs al is ze lid van een protestpartij, ook wel begrijpen.

Gelukkig zijn er dan ouders, die wel aan de bel trekken. Die zich niet met een kluitje in het riet laten sturen. Gelukkig is er dan een actualiteitenrubriek die het op pakt. Buiten het komkommerseizoen maakt dit soort nieuws geen schijn van kans. In het licht hiervan: jammer dat de komkommertijd maar zo kort is.

Ik kan het niet laten. De instelling komt met naam en al in beeld. Even googelen en jawel ook deze instelling heeft een eigen website. Ziet er prachtig uit. Foto van koningin Beatrix bij de opening van een nieuw dagbestedinggebouw. Vlak daarboven de volgende tekst:

“In onze visie staan zelfbeschikking, een respectvolle bejegening, kwaliteit van leven, emancipatie en autonomie centraal.
Onze medewerkers werken voortdurend aan de verdere ontwikkeling van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
Sinds 27 mei is onze instelling HKZ-gecertificeerd door Lloyds register”

Dat klinkt vertrouwenwekkend. Je kunt haast niet geloven dat het deze instelling is die zo negatief in het nieuws gekomen is. Mooie woorden, een HKZ-registratie. Laten we waakzaam blijven. Kwaliteit van zorg is en blijft een bedreigd goed.

Leendert van Dam

Steun het Platform EMG en word ook donateur!