Reisverslag van verkenners in de zorg voor mensen met ernstige beperkingen

Gepubliceerd op: 23 oktober 2014 - door: Platform EMG

De resultaten van het verkennen van de wereld van mensen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen zijn verzameld in een onderzoeksbundel. Afgelopen vrijdag ontving hoogleraar Carla Vlaskamp de uitgave ‘Sporen van de reiziger’ tijdens haar afscheidssymposium. 

Recht op kwaliteit
Allereerst is de verschuiving van de medische naar de orthopedagogische benadering van mensen met ernstige beperkingen de grootste winst, zei professor James Hogg (Dundee University) in de openingslezing op het symposium: “Er is meer aandacht gekomen voor het recht op kwaliteit van leven van mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Carla Vlaskamp is hierbij een belangrijke aanjager geweest.”

Angst voor afhankelijkheid
Volgens hoogleraar Barbara Fornefeld (Universiteit Keulen) zijn we nog steeds aan het begin van een lange reis, als het gaat om de rechten van mensen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (EMB). “De angst van de maatschappij voor beperkingen is de projectie van onze angst voor afhankelijkheid. Maar dat is onnodig, want afhankelijkheid is de basis van intermenselijke relaties,” betoogde Fornefeld in haar lezing en in haar bijdrage in het boek. Ook pleitte zij specifiek voor het afstemmen van vrije tijdsbesteding op de interesses van EMB-cliënten.

De stem van mensen zelf beter in beeld
Maar mensen met EMB hebben slechts beperkte kansen tot activiteiten op maat en op participatie, zo was de sombere conclusie van hoogleraar Bea Maes (KU Leuven). “Ze hebben veel lege uren, zijn grote delen van de dag inactief en hebben weinig mogelijkheden tot communicatie en uitstapjes.” Positief is volgens Maes wel de hoeveelheid kennis die inmiddels, mede dankzij Vlaskamp, verworven is over de optimale condities en hulpmiddelen bij het benaderen van EMB’ers. “Met inzet van deze kennis is het de kunst de ‘stem’ van mensen zelf beter in beeld te brengen.”

Onderzoek stopt niet
Het onderzoek naar deze doelgroep stopt niet bij het afscheid van Carla Vlaskamp, aldus onderzoeker Annette van der Putten (Rijksuniversiteit Groningen) op het symposium, en ook in het boek. “We moeten terrein blijven ontdekken, en ons verder verdiepen in bijvoorbeeld seksualiteit en motorische activering van mensen met emb, en de effecten van beleidswijzigingen.”

Sporen van de reiziger Opvoeding en ondersteuning van mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen nader onderzocht. Onder redactie van Van der Meulen, Van der Putten, Poppes en Reynders, collegae van Carla Vlaskamp.

Bekijk hier het hele artikel,

 

(Klik)

Deel deze informatie viaShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someonePrint this page

Steun het Platform EMG en word ook donateur!