Haptotherapie bij mensen met EMB

Gepubliceerd op: 07 mei 2012 - door: Platform EMG

Yvonne Govers – Vanuit het Platform EMG kwam de vraag om een stukje te schrijven over haptotherapie bij mensen met EMB. Dit wil ik doen aan de hand van een casus.

Als haptotherapeut in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking krijg ik cliënten op vraag van derden. Ouders, begeleiders of de orthopedagoog/psycholoog komen met vragen op het gebied van communicatie, gedragsproblemen, angst, niet goed in je vel zitten, pijn en agressie.
In een therapie is het vaak belangrijk dat er woorden worden gegeven aan wat gevoeld en beleefd wordt. Door woorden worden gevoelens herkenbaar, krijgen ze betekenis. Dit is bij mensen met EMB niet of heel beperkt mogelijk. De kracht van de haptotherapie ligt in het aanraken; de therapeut geeft aan de cliënt niet de woorden over het gevoel, maar het gevoel zelf (T.Gerritse). De woorden die ik geef (bijvoorbeeld, ik zie dat je verdrietig bent) worden niet zozeer begrepen, maar de intentie van wat ik zeg wordt vaak wel “verstaan”. Dan is de respons op mijn woorden een diepe zucht, een ontspanning enz. De woorden etc. worden aan ouders, begeleiders en de omgeving gegeven. Zij zullen de resultaten uit de therapie moeten integreren in het dagelijks leven van de cliënt.

Deze casus gaat over Joost. Joost is een jongen van 12 jaar met een spastische quadriplegie, ernstige epilepsie en vaak een lage alertheid. Door de spasticiteit heeft hij een forse scoliose en vergroeiingen in zijn benen. Hij heeft pas een scoliose operatie gehad, waarbij zijn wervels zijn vastgezet. Hij zit sindsdien niet lekker in zijn vel, hij lijkt het vertrouwen in zijn eigen lijf kwijt te zijn.

Lees hier de casus.

Deel deze informatie viaShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someonePrint this page

Steun het Platform EMG en word ook donateur!